Turcia cere miercuri o anchetă independentă privind cadavrele descoperite în oraşul ucrainean Bucea, la nord-vest de Kiev, după retragerea trupelor ruse, iar Ankara se alătură astfel indignării la nivel mondial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Imagini ale masacrului, publicate în presă, din diverse regiuni, inclusiv de la Bucea şi Irpin, lângă Kiev, sunt şocante şi triste pentru omenire”, denunţă într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

Aceste imagini au indignat Occidentul şi ONU.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Comunicatul de miercuri al Ankarei este prima reacţie oficială a Turciei, în afara unui mesaj publicat luni pe Twitter de către Ambasada Turciei în Ucraina, după ce zeci de cadavre au fost descoperite, în weekend, în gropi comune şi pe străzi.

Kremlinul a respins luni ”în mod categoric” toate acuzaţiile cu privire la descoperirea acestor cadavre ale unor civili şi pretinde că imaginile publicate sunt ”false”.

Armata ucraineană a preluat controlul oraşului Bucea în urmă cu câteva zile, imediat după retragerea trupelor ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat aceste crime drept ”cele mai grave crime de război” de la al Doilea Război Mondial şi drept un ”genocid”.

Occidentul a anunţat o consolidare a sancţiunilor impuse Moscovei.

”Vizarea unor civili nevinovaţi este inacceptabilă”, subliniază în comunicat Ministerul turc de Externe şi cere o ”anchetă independentă” în vederea ”identifcării” celor care se fac vinovaţi, care este necesar ”să dea socoteală”.

Turcia va continua să acţioneze pentru a opri asemenea ”scene ruşinoase în numele umanităţii”, conchide Ankara.

Turcia, un stat membru NATO, are legături puternice atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.

Ea s-a implicat în medieri între cele două ţări aflate în război, în vederea unei opriri a conflictului.

SUEDIA ANCHETEAZĂ CRIME DE RĂZBOI

Pe de altă parte, Suedia a anunţat marţi deschiderea unei anchete preliminare cu privire la eventuale crime de război în Ucraina, în contextul unei multiplicări a unor acuzaţii vizând forţe ruse.

Această anchetă vizează să strângă probe în vederea unor viitoare proceduri judiciare, ”fie în Suedia, fie într-un tribunal în alt stat, fie într-un tribunal internaţional precum Curtea Penală Internaţională (CPI)”, anunţă într-un comunicat parchetul.

Procedura a fost încredinţată secţiei parchetului însărcinată cu crime internaţionale, însă niciun suspect nu este vizat, pentru moment, în mod direct, precizează justiţia suedeză.

Suedia aplică principiul extrateritorialităţii în privinţa crimelor de război, ceea ce înseamnă că poate judeca crime grave comise într-o ţară terţă.

Parchetul suedez face un apel către persoane care au fost victime sau martore ale unor violenţe vizând civili să contacteze secţia însărcinată cu crime de război.

”În baza unor informaţii disponibile în Ucraina, există motive să credem că în această ţară s-au comis crime de război grave”, subliniază parchetul.

Ţări din Occident şi-au exprimat indignarea după descoperirea a zeci de cadavre în haine civile la Bucea, la nord-vest de Kiev, în urma retragerii trupelor ruse din zona capitalei ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut într-un discurs, la ONU, ca Rusia ”să fie trasă la răspundere” cu privire la ”crime de război”.

Parchetul CPI, cu sediul la Haga, a deschis, la 3 martie, o anchetă preliminară cu privire la eventuale crime de război în Ucraina, după ce a fost susţinut în acest sens de peste 40 de state membre ale Curţii Penale Internaţionale.

Mii de ucraineni au fost ucişi, milioane şi-au părăsit locuinţele, iar cartiere întregi ale unor oraşe au fost distruse în bombardeamente ruse, după lansarea invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.