Turcia s-a alăturat procedurii intentate de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) cu privire la o presupusă încălcare a Convenţiei genocidului din 1948, în contextul unei intensificări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, relatează AFP.
O delegaţie de parlamentari turci, însoţită de către ambasadorul Turciei în Olanda, s-a dus miercuri în acest scop la Haga, în Olanda, unde se află sediul CIJ, potrivit televiziunii publice turce TRT, care a urmat-o în direct.
”Decizia noastră de a interveni reflectă importanţa pe care ţara noastră o ataşează soluţionării problemei palestiniene în cadrul dreptului şi justiţiei”, a subliniat ministrul turc de Externe Hakan Fidan.
”Israelul, încurajat de impunitatea crimelor sale, omoară în fiecare zi tot mai mulţi palestinieni nevinovaţi”, a denunţat el pe X.
”Comunitatea internaţională trebuie să-şi facă datoria şi să pună capăt genocidului. Ea trebuie să exercite presiunile necesare asupra Israelului şi susţinătorilor acestuia. Turcia va depune toate eforturile pe această cale”, a adăugat el.
Această ”Declaraţie de intervanţie” are la bază Articolul 63 al Statutului CIJ, a anunţat pe X un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Öncü Keçeli.
”Nicio ţară din lume nu este mai presus de dreptul internaţional”, a subliniat el.
”Cazul prezentat la CIJ este extrem de important în vederea garantării faptului că crimele comise de către Israel nu vor rămâne nepedepsite”, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Africa de Sud a deschis această procedură la sfârşitul lui 2023 la CIJ, cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, prin care acuză Israelul de faptul că ofensiva acestuia în Fâşia Gaza încalcă Convenţia ONU a genocidului din 1948, o acuzaţie dezminţită ferm de către Israel.
Africii de Sud i s-au alăturat Columbia, Libia, Spania, Mexicul şi Palestina, care are statutul de observator la CIJ.
Turcia face această ”Declaraţie de intervanţie” într-un context extrem de tesnsionat, după asasinarea în capitala Iranului a liderului politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas Ismail Hanieyeh, atribuită Israelului.
Ordonanţele CIJ, care tranşează în diferende între state, sunt constrângătoare din punct de vedere juridic, însă Curtea nu dispune de mijloace concerte pentru a le pune în aplicare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.