Donald Trump vrea să blocheze scurgerile de informaţii - masive şi repetate - pe care le denunţă şi care dau o imagine haotică preşedinţiei sale, o chestiune aproape de trădare în opinia sa, relatează AFP.
Vineri, administraţia sa urmează să dezvăluie un plan menit să pună capăt acestor divulgări, a căror natură, amploare şi rapiditate sunt fără precedent în istoria modernă a preşedinţiei americane.
Secretarul Justiţiei Jeff Sessions şi şeful serviciilor de informaţii Dan Coats susţin o conferinţă de presă în care vor aborda subiectul ”scurgerilor de material clasificat care ameninţă securitatea naţională”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întâmplarea face ca ea să aibă loc în urma uneia dintre cele mai extraordinare prin natura documentelor obţinute de ziarul The Washington Post (WP) - transcrierea conversaţiilor telefonice ale preşedintelui Statelor Unite cu omologul său mexican Enrique Pena Nieto şi cu premierul australian Malcolm Turnbull.
Aceste documente deschid o fereastră inedită, la doar şase luni după ce conversaţiile au avut loc, către adevărata natură a relaţiilor lor. Suntem departe de tonul diplomatic al dărilor de seamă oficiale care au fost publicate în urma acestor convorbiri.
Donald Trump îl îndeamnă pe Enrique Pena Nieto să înceteze să mai spună în mod public că Mexicul nu va plăti construirea zidului de la frontieră promis de miliardarul republican în campanie.
Preşedintele american mai are puţin şi-l imploră pe omologul său mexican, în cursul acestei convorbiri. ”Trebuie să obţin ca Mexicul să plătească zidul, trebuie”, spune el. ”Am vorbit despre asta doi ani”, i-a spus Trump pe 27 ianuarie.
S-A AJUNS PREA DEPARTE
La celălalt capăt al firului, preşedintele mexican respinge aceste solicitări şi spune că este vorba despre o problemă ”legată de demnitatea Mexicului şi mândria naţională a ţării” sale.
Cu premierul australian lucrurile decurg şi mai rău. ”M-am săturat”, spune Trump, în urma unui schimb de replici aprins. ”Am dat telefoane toată ziua, iar acesta este cel mai neplăcut de azi”.
Cu Vladimir ”Putin a fost un apel plăcut”, continuă el, referindu-se la discuţia la telefon cu preşedintele rus.
Preşedintele nu a reacţionat după acest ultim episod, însă el a denunţat adesea ”scurgeri ilegale” şi l-a criticat public pe secretarul său al Justiţiei, ”prea slab” în acest dosar.
El a numit un general din cadrul Corpul puşcaşilor marini, John Kelly, în postul strategic de secretar general alCasei Albe, în încercarea de a face ordine într-o administraţie în care certurile interne apar aproape zilnic în ziare.
Divulgările în presă sunt o monedă curentă la Washington, iar politicienii se servesc de ele.
Însă divulgarea transcrierilor conversaţiilor cu oficiali străini de rang înalt a dat alarma, inclsuiv în rândul opozanţilor fervenţi ai lui Trump, care subliniaz că s-a ajuns prea departe.
”UNA PE ZI”
”Divulgarea transcrierilor unei conversaţiitelefonice prezidenţiale cu un lider străin este fără precedent, şocantă şi periculoasă”, scrie David Frum, unul dintre colaboratorii lui George W. Bush, în The Atlantic.
”Este vital ca preşedintele să poată să vorbească în deplină confidenţialitate şi mai important ca liderii străini să poată să răspundă în deplină încredere”, subliniază el, adăugând că niciun lider nu va mai îndrăzni să se exprime deschis dacă se teme că va găsi ceea ce spune în presă.
Indiferent care sunt ”motivele scurgerilor, este periculos pentru politica noastră externă”, a subliniat John Kirby, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane în timpul lui Barack Obama.
Republicanii din cadrul Comisiei Senatului pentru Securitate Internă au publicat un raport, în iulie, despre ”valul fără precedent al scurgerilor de informaţii potenţial periculoase” de când este Donald Trump la putere.
”În (administraţiile) predecesorilor lui Trump, scurgerile de informaţii cu privire la securitatea naţională erau relativ rare”, se subliniază în raport.
”În timpul preşedintelui Trump, scurgerile curg câte una pe zi” şi par ”să vină din tot Guvernul”.
Iar ele nu vizează doar afacerea rusă, deplâng autorii raportului, ci ”s-au extins şi la alte informaţii sensibile care ar putea să ameninţe securitatea naţională”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...