Preşedintele Donald Trump şi-a prezentat proiectul bugetului pe 2020, prin care cere Congresului să crească cheltuielile militare şi finanţarea zidului pe care vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul şi prin care îndeamnă la o reformă profundă a unor asigurări de sănătate ca Medicare şi Medicaid, relatează Reuters.
Proiectul de buget - în valoare totală de 4.700 de miliarde de dolari - a fost denunţat imediat, luni, de către liderii democraţi în Congres, ceea ce anunţă o nouă înfruntare, la două luni după cel mai îndelungat "shutdown" din istoria Statelor Unite.
”Preşedintele Trump a reuşit, într-un fel, să prezinte un proiect de buget şi mai desprins decât cele două dinainte”, a apreciat democrata Nita Lowey, preşedinta Comisiei pentru credite din cadrul Camerei Reprezentanţilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele democrat al Comisiei pentru credite din cadrul Senatului Patrick Leahy consideră că bugetul lui Trunp ””nuface nici măcar cât hârtia pe care a fost tipărit”.
Liderii Partidului Democrat l-au avertizat încă de duminică pe preşedintele republican împotriva tentaţiei de a relansa războiul bugetar care a condus, în decembrie, la 35 de zile de paralizie parţială a administraţiilor federale.
Miza este şi mai mare anul acesta. Anul bugetar începe în Statele Unite la 1 octombrie, data-limită a unui acord prin care Guvernul să poată funcţiona. Aceasta este şi data-limită a ridicării plafonului datoriei, în lipsa căruia ţara poate ajunge în incapacitate de plată.
În proiectul său de buget, Donald Trump cere 8,6 miliarde de dolari pentru construirea zidului la frontiera mexicană - de şase ori mai mult decât i-a acordat Congresul în ultimii doi ani în domeniul securităţii la frontieră.
BUGETUL EPA, ÎN CĂDERE LIBERĂ
În bugetul pe 2017 s-au alocat 341 de milioane de dolari în vederea finanţării unei părţi a zidului. În 2018, Congresul a deblocat 1,37 de miliarde de dolari în plus, iar aceeaşi sumă a fost alocată în anul bugetar 2019.
Donald Trump vrea, de asemenea, să crească cheltuielile cu Apărarea cu peste 4%, oână la 750 de miliarde de dolari. Pentru a putea să depăşească plafonurile cheltuielilor, el vrea ca această creştere a fondurilor să aibă loc prin operaţiuni de urgenţă în străinătate (OCO), folosită în situaţii de urgenţă.
Bugetul prevede totodată o creştere a finanţării controlului imigraţiei, îngrijirilor de sănătate ale veteranilor şi luptei împotriva dependenţei de opioide.
Însă cheltuielile care nu au legătură cu Apărarea se preconizează să fie reduse faţă de plafonurile stabilite de către Congres în anul bugetar 2019.
Finanţările alocate Departamentului de Stat, de exemplu, ar urma să scadă cu 23%, iar cele destinate Angeţiei Protecţiei Mediului (Environmental Protection Agency, EPA) cu 31%.
Trump prconizează în bugetul său soluţii ”explozive” din punct de vedere politic în vederea restructurării unor programe sociale precum Medicare sau Medicaid, care reprezintă o ”plasă de siguranţă” socială prin faptul că vin în ajutorul celor mai nevoiaşi americani.
Scăderea impozitelor, ci nu reducerea deficitului, a fost în ultimii ani o prioritate pentru Casa Albă şi Congres.
Deficitul a atins 900 de miliarde de dolari în 2019, iar datoria 22.000 de miliarde de dolari.
Locatarul Casei Albe mai propune în proiectul său de buget o reducere a cheltuielilor cu 2.700 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani, însă bugetul ar urma să fie echilibrat abia la orizontul lui 2034.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.