Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump îl va găzdui, vineri, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în staţiunea sa din Palm Beach, Florida, a anunţat marţi Trump, semn că cei doi încearcă să îmbunătăţească relaţiile, relatează Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Abia aştept să-l întâmpin pe Bibi Netanyahu la Mar-a-Lago în Palm Beach, Florida”, a declarat fostul preşedinte american într-o postare pe Truth Social, folosind porecla lui Netanyahu.

Întâlnirea va fi prima de la sfârşitul preşedinţiei lui Trump şi vine într-un moment de tensiuni şi între Netanyahu şi preşedintele democrat Joe Biden cu privire la războiul Israelului împotriva militanţilor Hamas din Gaza.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Marţi târziu, Trump a postat o scrisoare care i-a fost adresată de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la o zi după ce fostul preşedinte american fusese împuşcat la un miting în Pennsylvania.

Abbas i-a urat lui Trump ”putere şi siguranţă”, potrivit scrisorii postate de Trump. În aceeaşi postare, Trump a mai spus că aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Netanyahu şi să lucreze la obţinerea păcii în Orientul Mijlociu.

Netanyahu l-a înfuriat pe Trump când l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa asupra lui Trump în alegerile din 2020. Trump a susţinut în mod fals că alegerile i-au fost furate prin frauda electorală.

Netanyahu a solicitat întâlnirea în persoană cu Trump în timpul vizitei sale din această săptămână la Washington, a relatat luni Politico. Ambasada Israelului la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Într-un discurs susţinut miercuri, Netanyahu va solicita sprijinul reînnoit al Congresului pentru operaţiunile militare ale Israelului în enclava palestiniană. În această săptămână, el se va întâlni, de asemenea, atât cu Biden, cât şi cu vicepreşedintele Kamala Harris, care duminică a intrat în cursa prezidenţială din 2024 după ce Biden s-a retras.

Liderul israelian pare să-şi protejeze pariurile cu privire la alegerile americane din noiembrie. Sondajele arată că cursa este strânsă. Majoritatea analiştilor cred că o a doua administraţie Trump i-ar da lui Netanyahu o mână mai liberă în războiul din Gaza.

Netanyahu şi Trump au fost în mare parte sincronizaţi din punct de vedere ideologic şi politic în timpul mandatului lui Trump 2017-2021. SUA şi-au mutat atunci ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, un obiectiv conservator de lungă durată care i-a încântat pe israelieni şi i-a înfuriat pe palestinieni.

Trump l-a criticat pe Netanyahu pentru eşecurile de securitate din jurul atacului transfrontalier mortal al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi a declarat că Israelul trebuie să obţină rapid eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas şi să încheie războiul din Gaza.

În postarea sa de pe reţelele sociale, Trump a lăudat rolul lui Netanyahu în acordurile Abraham, acorduri de referinţă intermediate de SUA şi semnate în timpul anilor Trump, care au normalizat relaţiile bilaterale dintre Israel şi Bahrain şi Emiratele Arabe Unite.

”În timpul primului meu mandat, am avut pace şi stabilitate în regiune, semnând chiar acordurile istorice Abraham - Şi le vom avea din nou”, a declarat Trump pe Truth Social.

El a spus că Harris, în calitate de lider pentru nominalizarea democrată, nu a fost ”în niciun caz capabilă să oprească” conflictele mondiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.