Donald Trump şi-a pus în surdină criticile faţă de NATO, care sărbătoreşte săptămâna aceasta 70 de ani de la înfiinţare, mergând până la a se felicita de ”creşterea vertiginoasă” a cheltuielilor militare ale ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Progrese formidabile au fost realizate, iar NATO este mult mai puternică”, a lansat preşedintele Statelor Unite la Casa Albă.

”De când am preluat eu funcţia, este o creştere vertiginoasă”, ”oamenii plătesc, iar eu sunt fericit”, a adăugat el, primindu-l pe secretarul general al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO) Jens Stoltenberg în Biroul Oval.

În pofida faptului că miliardarul republican îşi atribuie paternitatea acestui succes, satisfacţia sa rupe cu mai multe de atacuri ale sale.

Donald Trump i-a zdruncinat în mod constant pe aliaţi, părând uneori să pună în discuţie însăşi utilitatea NATO şi fundamentul principalului său pilon - Articolul 5 al tratatului, care prevede ca, în caz de atac asupra unei ţări membre, toate celelalte ţări să-i sară în ajutor.

El insistă mai ales în favoarea unei mai bune ”împărţiri a poverii”, acuzându-i pe europeni că profită de pe urma cheltuielilor militare americane uriaşe. Obiectuvul său este ca fiecare Guvern să-şi crească efortul militar la 2% din produsul său intern brut (PIB) până cel mai târziu în 2024, potrivit unei reguli stabilite în urmă cu cinci ani. Prima vizată este Germania, încă departe de acest obiectiv (1,5% în 2024).

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas i-a luat-o înainte şi a avertizat luni că ”dezbaterile publice pe tema împărţirii poverii” riscă ”să provoace incertitudinea în momentul în care Rusia pune la încercare” unitatea NATO, ”încă o dată şi mereu”.

Însă preşedintele american nu a stricat petrecerea, aşa cum se temeau unii, cu o zi înaintea unei reuniuni de două zile a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO.

”Când am venit eu, asta nu funcţiona”, a reiterat el, marţi. Însă aliaţii ”sunt pe cale să-şi recupereze întârzierea”, şi-a exprimat el satisfacţia, subliniind în continuare asupra unei contribuţii americane ”disproporţionate”.

”Relaţia cu NATO este foarte bună”, a dat el asigurări, iar secretarul general i-a mulţumit pentru asta.

Stoltenberg i-a adus un omagiu apăsat gazdei sale, apreciind pe Twitter că ”mesajul său cu privire la o împărţire mai dreaptă a poverii” a avut ”un adevărat impact”. El a prezentat o cifră rotundă, spre plăcerea lui Trump - de la instalarea sa la Casa Albă, la începutul lui 2017, şi până la sfârşitul acestui an, cheltuielile suplimentare ale celorlalţi 28 de membri NATO urmează să atingă 100 de miliarde de dolari.

”Asta dovedeşte forţa alianţei”, a apreciat fostul premier norvegian, care urmează să susţină miercuri un discurs în Congresul american.

MĂSURI ANTIRUSE

Însă anumiţi observatori au deplâns faptul că în acest moment simbolic, mesajul omului de afaceri s-au rezumat la bani.

El a omis să ureze la mulţi ani NATO, ”să le mulţumească aliaţilor noştri pentru sacrificiile lor” şi pentru ”că ne-au susţinut la 11 septembrie şi ajutat în Afganistan”, a relevat un fost ambasador al Statelor Unite la NATO, Nicholas Burns.

”Marii preşedinţi vorbesc pentru ţară la aniversări importante”, iar Donald Trump a ”dezonorat preşedinţia”, a denunţat el pe Twitter.

Înfiinţată pentru a contracara Uniunea Sovietică în Europa, Alianţa se află în relaţii tensionate cu Moscova într-un context internaţional care aminteşte de un nou Război Rece. ”Ameninţările” ruse se află în fruntea ordinii de zi a acestor festivităţi.

Statele membre NATO ar urma, potrivit şefului diplomaţiei american Mike Pompeo, să anunţe joi altă serie de ”măsuri comune împotriva a ceea ce face Rusia în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată în 2014.

Un ”pachet Marea neagră” - care prevede o consolidare a supravegherii şi o suplimentare a navelor NATO - este de asemenea prevăzut.

Tot în decalaj cu propria administraţie în această problemă, Donald Trump a reafirmat că vrea o ”relaţie bună” cu Moscova.

”Eu cred că ne putem înţelege bine cu Rusia”, a insistat el.

Disputa între Turcia şi Statele Unite, amebele membre NATO, pe tema voinţei turce de a achiziţiona sistemul rus antirachetă de tip S-400 ar putea, de asemenea, să irupă în reuniunea ministerială. Cu o zi înaintea întâlnirii, Washingtonul şi-a amplificat presiunile asupra Ankarei, suspendând orice livrare către turci în legătură cu avioanele de luptă americane de tip F-35.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.