Casa Albă a denunţat ancheta drept ”injustă” şi a refuzat să participe la o audiere în Congres care marchează începutul unei noi faze în procedura destituirii lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După două luni de anchetă, Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, începe săptămâna aceasta o dezbatere juridică cu scopul de a stabili dacă faptele reproşate preşedintelui sunt sau nu suficient de grave pentru a justifica inculparea sa ("impeachment").

Comisia Judiciară a Camerei urmează să lanseze această reflecţie miercuri, într-o audiere a unor specialişti în Constituţie. Ea l-a invitat pe Donald Trump ”să participe” la audiere personal, prin avocaţi sau prin întrebări scrise adresate martorilor.

Ea a primit un refuz duminică seara (ora locală).

”Cu privire la audirerea de la 4 decembrie, nu se poate aştepta legitim să participăm la ea, având în vedere că numele martorilor nu au fost făcute publice şi că rămâne îndoielnic faptul că Comisia Judiciară oferă o procedură echitabilă”, a scris Comisiei avocatul Casei Albe Pat Cipollone.

”Dar dacă sunteţi cu adevărat hotărâţi să supervizaţi o procedură echitabilă în viitor, noi putem lua în calcul să luăm parte” la continuarea lucrărilor membrilor Comisiei, afirmă avocatul.

”CRIME ŞI DELICTE MAJORE”

Donald Trump este vizat pentru că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden, unul dintre potenţialii săi adversari în alegerile prezidenţiale din 2020, al cărui fiu, Hunter Biden, a făcut parte mult timp din Consiliul de Administraţie al grupului ucrainean Burisma în domeniul gazelor naturale.

Miliardarul republican dă asigurări că a făcut bine evocând un posibil caz de ”corupţie” şi jură că nu a exercitat nicio presiune asupra Kievului.

Însă opoziţia democrată este convinsă că el a făcut abuz de puterile sale cu scopul de a-şi favoriza campania în vederea realegerii prin blocarea unui ajutor militar în valoare de aproape 400 de milioane de dolari destinat acestei ţări aflate în război cu Rusia.

Timp de două luni, Comisia Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor a anchetat. În pofida refuzului Casei Albe de a coopera, ea a audiat aproximativ 15 martori, care au furnizat elemente stânjenitoare pentru preşedinte.

Ea urmează să transmită marţi raportul anchetei Comisiei Judiciare, însărcinată să încadreze juridic faptele reproşate şefului statului.

”Problema este să stabilim dacă ele constituie un act de «trădare, corupţie sau alte crime şi delicte majore»”, a relevat aleasa democrată Zoe Lofgren, referindu-se la motivul destituirii prevăzut în Constituţia Statelor Unite.

”ÎNCETA SĂ SE PLÂNGĂ”

Ţinut la distanţă de faza de anchetă, Donald trump a fost invitat să se apere în această nouă etapă.

Jerry Nadler, preşedintele Comisiei Judiciare i-a dat termen până vineri să îşi prezinte intenţiile cu privire la continuarea lucrărilor.

”Preşedintele trebuie să facă o alegere. El poate profita de această oportunitate de a fi reprezentat la audieri sau poate înceta să se plângă”, a adăugat alesul de la New York, un adversar vechi al magnatului în domeniul imobiliar.

Inclusiv în rândul republicanilor, ideea seduce. ”Eu cred i-ar servi preşedintelui să aibă avocaţi”, declara diuminică reprezentantul Tom McClintock.

”SPECTACOL FĂRĂ SUBSTANŢĂ”

Comisia Judiciară ar urma să debată cel puţin patru capete de acuzare - abuz de putere, corupţie, obstrucţionarea bunului mers al Congresului şi obstrucţionarea justiţiei.

Republicanii par pregătiţi să respingă totul.

”Fiţi pregătiţi de un spectacol fără substanţă”, afirmă Doug Collins, alesul însărcinat să conducă contraatacul. În opinia sa, preşedintele ”n-a făcut nimic rău”.

Odată redactate, articolele vor fi supuse unui vot în sesiune plenară în Camera inferioară a Congresului, poate înainte de Crăciun.

Ţinând cont de majoritatea democrată din Cameră, Trump ar urma să intre în cărţile de istorie ca al treilea preşedinte american inculpat - după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998, ambii achitaţi ulterior. Richard Nixon a demisionat înaintea acestei etape, în 1974.

Senatul va fi apoi însărcinat să-l judece pe preşedinte. Este necesară de o majoritate de două treimi pentru a fi destituit, ceea ce pare foarte improbabil. Republicanii sunt majoritari, pentru moment, iar ei fac bloc comun în jurul preşedintelui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.