Preşedintele american Donald Trump a repostat pe Twitter un articol în care Fox News afirmă că sateliţi americani au detectat instalarea unor rachete de croazieră anti-navă pe o ambarcaţiune de patrulare, provocând astfel îngrijorări la Washington marţi, după ce ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a declarat că informaţii din articol sunt clasificate şi au fost divulgate, relatează CNN.
”Eu nu pot să spun nimic, acestea sunt informaţii clasificate, iar dacă au ajuns în presă este o ruşine”, a declarat Haley marţi, invitată să comenteze pentru emisiunea "Fox and Friends" acest articol care citează două surse anonime.
Întrebară dacă informaţiile au fost divulgate, ambasadoarea a declarat că ”este unul dintre acele lucruri cu care nu ştu ce se întâmplă. Vă voi spune că este incredibil de periculos atunci când lucrurile ajung în presă în acest mod”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cu doar câteva ore înainte de apariţia lui Haley la Fox, Trump a repostat pe Twitter un mesaj al emisiunii Fox News de dimineaţa care promovează acest material ce ar conţine informaţii clasificate.
Casa Albă nu a comentat în acest sens pentru CNN.
”Indolenţa cu care preşedintele Trump împărtăşeşte informaţii clasificate este alarmantă”, şi-a exprimat indignarea reprezentantul democrat din California Ted Lieu.
”Doar pentru că este în presă, nu înseamnă că informaţia nu mai este clasificată, aşa că preşedintele nu ar trebui să posteze pe Twitter informaţii clasificate doar pentru că este preşedinte”, a subliniat el.
Will Fischer, un veteran al Războiului din Irak şi directorul pentru relaţiile Guvernului cu VoteVets, a criticat şi el repostarea pe Twitter a lui Trump şi a întrebat ce rol are - sau nu are - în această divulgare noul secretar general al Casei Albe John Kelly.
Un oficial american în domeniul Apărării la curent cu dosarul a coroborat informaţiile din articolul Fox News.
El declara pentru CNN, pe 1 august, că Phenianul a încărcat două rachete de croazieră anti-navă de tip "Stormpetrel" la bordul unei nave de patrulare dotate cu rachete ghidate, staţionată în zona coastei de est.
Acest oficial a declarat că era prima oară, din 2014, când acest tip de baterie a fost încărcat la bordul acestui tip de navă - ceea ce ar însemna, potrivit armatei americane, că Phenianul s-ar pregăti să efectueze - pe mare - un test de rachetă de croazieră anti-navă.
Motivul repostării de către Trump a articolului Fox News rămâne neclar, însă el a luat decizia de a promova un articol care conţine informaţii clasificate divulgate către presă de surse anonime - potrivit ambasadoarei americane la ONU -, la doar câteva zile după ce a lăudat iniţiativa secretarului Justiţiei Jeff Sessions de a lupta împotriva acestei practici, în numele securităţii naţionale.
”După mulţi ani de SCURGERI la Washington, este nemaipomenit să-l vezi pe PG (procurrul general Sessions) acţionând!”, a scris Trump pe Twitter în weekend.
Această repostare a coincis cu publicarea unei serii de noi sondaje care nu doar că pun în discuţie obiceiul lui Trump de a posta pe Twitter, dar relevă îngrijorări majore în privinţa încrederii în preşedinte şi ăn capacitatea acestuia de a gestiona eficient impasul cu Coreea de Nord.
Potrivit unui nou sondaj CBS News, doar o treime dintre persoanele chestionate au încredere în capacitatea lui Trump de a gestiona criza cu Phenianul.
Un nou sondaj CNN arată că o majoritate (52%) a americanilor apreciază că tweet-urile lui Trump nu sunt un mod eficient prin care să-şi prezinte opiniile cu privire la probleme importante, iar 72% consideră că ele nu trimit mesajul corect celorlalţi lideri ai lumii.
Per ansamblu, 62% spun că vorbele şi faptele lui Trump - de când a devenit preşedinte, în urmă cu 200 de zile - îi fac să aibă şi mai puţină încredere în capacitatea lui de a fi şeful statului.
Trump a fost criticat în mai, după ce ziarul The Washington Post a dezvăluit că a divulgat informaţii clasificate ministrului şi ambasadorului la Washington ai Rusiei într-o întâlnire la Casa Albă.
În pofida faptului că oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei au catalogat materialul drept ”fals”, doi foşti oficiali la curent cu situaţia au confirmat la vremea respectivă pentru CNN că principalele puncte din articolul WP erau exacte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...