Donald Trump a făcut un pas înapoi şi a apreciat că nu este necesară desfăşurarea armatei împotriva manifestaţiilor care zguduie America în semn de protest faţă de uciderea la 25 mai a lui George Floyd de către un poliţist alb, în timpul unei arestări, la Minneapolis, în Minnesota, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Depinde, cred că nu avem nevoie” să desfăşurăm armata împotriva manifestanţilor, a răspuns şeful statului american miercuri, la postul Newsmax TV, întrebat dacă va trimite armata în oraşele americane împotriva tulburărilor civice de la proteste împotriva violenţelor poliţiei şi rasismului.

Donald Trump a ameninţat luni, într-o alocuţiune la Casa Albă, că va desfăşura militari la Washington şi va face acelaşi lucru în alte oraşe americane dacă autorităţile locale nu controlează violenţele.

Secretarul american al Apărării Mark Esper a refuzat să mobilizeze armata împotriva manifestanţilor.

Zeci de mii de persoane ies zilnic în stradă, în marile oraşe, după uciderea lui George Floyd.

Poliţistul care l-a ucis pe Floyd, Derek Chauvin, care a fost inculpat iniţial de omor prin imprudenţă, a fost inculpat miercuri de omor. Ceilalţi trei agenţi implicaţi în această dramă au fost inculpaţi de complicitate.

ANCHETĂ DUPĂ DISPERSAREA MANIFESTANŢILOR PRIN SURVOLARE CU ELICOPTERUL LA WASHINGTON

Pe de altă parte, secretarul american al Apărării Mark Esper a anunţat miercuri deschiderea unei anchete în urma survolării la joasă altitudine cu un elicopter medical a unui grup de manifestanţi, luni seara, la Washington - o manevră de dipersare pe care autorităţile locale o consideră periculoasă, relatează AFP.

Elicopterul de evacuare medicală a staţionat în zbor, timp de mai multe minute, deasupra unor manifestanţi care încălcau în mod paşnic o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, într-un vacarm asurzitor.

Palele elicei elicopterului tăiau crengile unor copaci şi dispersau obiecte la sol.

Această scenă a avut loc în centrul capitalei americane, în cartierul Chinatown.

Manevra respectivă a provocat o polemică, întrucât ea este folosită în general în teatre de luptă cu scopul de a dispersa o mulţime ameninţătoare şi din cauză că a implicat o aeronavă pe care se afla crucea roşie, un semn al neutralităţii în război.

Mark Esper a anunţat că ordonat o anchetă cu privire la elicopterul operat de către Garda Naţională din Washington, care se află sub jurisdicţia Pentagonului.

Potrivit şefului Pentagonului, aeronava nu se afla într-o misiune medicală, iar manevra a fost ”periculoasă”.

”Avem informaţii contradictorii şi trebuie să lăsăm armata să ancheteze pentru a stabili faptele”, a declarat Esper.

Generalul William Walker, comandantul Gărzii Naţionale din capitală, a anunţat la rândul său deschiderea unei anchete.

”A fost o tactică de dispersare potenţial foarte periculoasă, a cărei scop era să intimideze locuitorii Washingtonului”, a denunţat miercuri Primarul Washingtonului, Muriel Bowser.

Această manevră este ”total nepotrivită într-un mediu urban”, a denunţat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.