Donald Trump s-a arătat optimist după un gest puternic al Băncii centrale americane de a opri impactul economic al pandemiei, însă experţii săi au avertizat împotriva ”unui vârf” viitor al cazurilor de coronavirus în Statele Unite, care îşi consolidează măsurile de prevenţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Privind cu un ochi îngrijorat către Europa, americanii se tem de evoluţia pandemiei în Statele Unite, unde au fost declarate oficial peste 3.000 de cazuri şi peste 60 de morţi.

”Acesta este un virus foarte contagios, este incredibil. Însă este ceva asupra căruia noi avem un control extraordinar”, a declarat şeful statului american duminică, într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Totul va fi bine”, a adăugat el, afirmând că nu există penurii în supermarketurile americane. ”Destindeţi-vă. Vom ieşi cu bine. Toate astea vor trece”.

Donald Trump a felicitat Rezerva federală  pentru decizia sa de a-şi scădea brusc dobânzile de zero, pentru a îndigui consecinţele economice ale epidemiei noului coronavirus - o măsură pe care o reclama de luni de zile.

TESTE GRATUITE ÎN CURÂND

În aceeaşi conferinţă de presă, experţi însărcinaţi cu dosarul la Casa Albă au dat alt ton.

”Ceea ce este mai rău abia vine”, a declarat directorul Institutului naţional pentru boli infecţioase Anthony Fauci.

”Felul în care vom răspunde acestei provocări va determina locul unde ne vom afla la final. Suntem într-un stadiu foarte, foarte decisiv” al epidemiei, a adăugat el.

În urma unor întârzieri criticate în desfăşurarea testelor pe teren, vicepreşedintele Mike Pence a anunţat că depistarea este de-acum disponibilă în cele 50 de state americane şi că 2.000 de labortoare sunt în măsură să ”trateze testele de coronavirus mult mai rapid”.

El a amintit că, mulţumită unei legi, care urmează să fie adoptată luni de Congresul american, testele vor fi în curând gratuite pentru toţi americanii, inclusiv celor care nu dispun de o asigurare de sănătate.

O expertă însărcinată cu coordonarea acestui dosar la Casa Albă, Deborah Birx, a declarat că creşterea depistării urmează să conducă la o creştere clară a numărului de cazuri înregistrate.

”Atunci când aceste teste vor fi desfăşurate, săptămâna viitoare, veţi vedea un vârf” în Statele Unite, a declarat ea, îndemnându-i pe americani să acorde prioritate persoanelor cu risc în centrele de depistare.

”NOI CONSEMNE” LUNI

După ce a minimalizat mult timp amploarea epidemiei, preşedintele Trump a anunţat starea de urgenţă vineri.

Un semn al unei cotituri în conştientizare, el s-a hotărât să se supună personal unui test - nagativ, a anunţat sâmbătă seara (ora locală) Casa Albă.

Centrele americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) au publicat duminică seara noi recomandări, îndemnând la anularea sau amânarea tuturor evenimentelor publice cu peste 50 de persoane, în următoarele opt săptămâni,. Şcolile nu sunt vizate de această măsură.

Iar experţii Casei Albe nu au exclus noi restricţii, încă de luni,

”Veţi vedea aceste noi consemne actualizate şi mai avansate mâine (luni)”, a anunţat Fauci. Întrebat de jurnalişti dacă acestea includ închiderea barurilor şi restaurantelor, el le-a răspuns că ”este posibil, absolut”.

Fără să aştepte, mai multe state şi autorităţi locale, care dispun de o mare autonomie în această ţară federală, au implementat propriile măsuri.

Guvernatorul teritoriului american Porto Rico a mers mai departe şi a dispus duminică o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, între orele 21.00 şi 5.00, cu efect imediat.

ŞCOLI ÎNCHISE

Şcoli au fost închise deja în numeroase regiuni americane. După ce s-a declarat duminică dimineaţa reticent în a urma acest exemplu, primarul New Yorkului Bill De Blasio a anunţat că şcolile newyorkeze se închis de luni.

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a îndemnat toate barurile şi restaurantele să închidă - dar fără să le oblige -, în timp ce guvernatorul din Illinois a decretat închiderea acestora până la 30 martie.

Anumite restaurante au luat-o înainte, ca reţeaua mexicană fast-food Taco Bell, care îşi va servi clienţii doar prin "drive-thru", direct în maşini.

Nike a anunţat duminică faptul că îşi închide magazinele în Statele Unite, Canada şi în Europa de Vest.

Instituite în vederea opririi răspândirii coronavirusului în Statele Unite, noile controale vizând americanii care se întorc din Europa au provocat scene de haos pe mai multe aeroporturi - depăşite de afluxul pasagerilor de depistat.

Donald Trump a anunţat miercuri interdicţia intrării pe teritoriul american din ţări europene din zona Schengen. Măsura a intrat în vigoare vineri, la miezul nopţii, şi urmează să fie extinsă luni, la miezul nopţii (marţi, 6.00, ora României) la Regatul Unit şi Irlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.