Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump o atacă pe rivala sa democrată Kamala Harris cu privire la retragerea forţelor americane din Afghanistan, la omagierea a 13 militari ucişi într-un atentat, la patru ani de la fapte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miliardarul îl ataca frecvent pe Joe Biden cu privire la retragerea din Kabul, în 2021, un punct negru al mandatului democratului, însă o atacă pentru prima oară pe vicepreşedinta acestuia în acest subiect, după ce aceasta a preluat ştafeta de la şeful statului american în cursa la fotoliul de la Casa Albă.

Candidatul în vârstă de 78 de ani a trecut la atac luni, la Gărda Naţională, la Detroit.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

El a catalogat acest episod drept o ”umilire” ”provocată de Kamala Harris (şi) Joe Biden”.

Talibanii au cucerit Kabulul la 15 august 2021, după prăbuşirea Guvernului afgan susţinut de către Statele Unite.

La 26 august 2021, un atentat sinucigaş s-a soldat cu moartea a 13 militari americani şi 170 de afgani, pe aeroportul din Kabul, înţesat de oameni care încercau să fugă din ţară.

Republicanul foloseşte acest atentat pentru a-şi ataca rivala democrată.

”Potrivit propriei sale mărturisiri, Kamala Harris a jucat un rol-cheie în retragerea dezastruoasă din Afganistan”, acuză într-un comunicat echipa de campanie a lui Donald Trump.

Miliardarul o acuză, la rândul său, că ”a râs atunci când un jurnalist a întrebat-o despre cetăţenii americani blocaţi în continuare în Afganistan”.

EŞECUL SPIONAJULUI

În aprilie 2023, Casa Albă a publicat un raport despre retragere, în care recunoaşte eşecul serviciilor de informaţii, însă îi reproşează lui Donald Trump faptul că a creat condiţiile care au condus la această derută.

Guvernul american a anunţat că un acord - încheiat în februarie 2023 între Donald Trump, la acea vreme preşedinte, şi talibani - a pus administraţia lui Joe Biden în iimpas prin convenirea unei date a unei retrageri, însă fără să stabilească vreun plan în vederea punerii în executare a retragerii.

Kamala Harris a publicat un comunicat în care le aduce un omagiu celor ”13 patrioţi devotaţi” şi îşi oferă spirijinul rudelor acestora.

”Inima mi se frânge de durerea şi pierderea lor”, scrie ea.

Fostul preşedinte republican a fost criticat în mai multe rânduri după ce a făcut declaraţii indendiare şi presupuse remarci în privat despre veterani.

La începutul lui august, el a declarat că cea înaltă distincţie civilă din Statele Unite este ”cu mult mai bună” decât disticnţia militară, pentru că ultimii care au primit aceste medalii militare sunt ”în stare foarte proastă” sau ”morţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.