Preşedintele american Donald Trump a lăudat joi, la Beijing, ”alchimia (sa) bună” cu Xi Jinping, pe care l-a îndemnat să sporească presiunile asupra regimului nord-coreean şi programului nuclear al acestuia, relatează AFP.
În a doua zi a vizitei sale în China, Trump a denunţat un excedent comercial chinez ”şocant”, dar nu a dat vina pe China, ci pe predecesorii săi.
Exprimându-şi satisfacţia faţă de semanrea unei adevărate cascade de contracte ”fabuloase”, magnatul în domeniul imobiliar a insistat asupra relaţiilor sale excelente cu cel mai puternic om al regimului comunist, pe care l-a felicitat călduros.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Poporul tău este foarte mândru de tine”, i-a dat el asigurări.
President Trump comments on U.S.-China economic cooperation at a meeting with U.S. and Chinese business leaders. #POTUSinAsia pic.twitter.com/qGcBowBXil
— Department of State (@StateDept) November 9, 2017
Însă el a anunţat totodată că aşteaptă mai mult de la omologul său în dosarul nord-coreean.
”China poate să rezolve această problemă uşor şi rapid”, a dat asigurări preşedintele american, alături de cel chinez, care a insistat la rândul său asupra necesităţii de a se acorda prioritate negocierilor.
COREEA DE NORD - ”REGIM CRIMINAL”
”Timpul trece, trebuie să acţionăm rapid”, a subliniat Trump în această a treia etapă a unui turneu-maraton în Asia, în care a vizitat deja Japonia şi Coreea de Sud, şi care-l va purta în Vietnam şi Filipine.
Locatarul Casei Albe a îndemnat China, care asigură aproape întregul comerţ al Coreei de Nord, dar şi al Rusiei, să formeze un front unit în faţa regimului lui Kim Jong-un, care a procedat la începutul lui septembrie la al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.
”Lumea civilizată trebuie să se unească pentru ca să înfrunte ameninţarea nord-coreeană”, a declarat el, îndemnând la încetarea finanţării sau comerţului cu ”regimul criminal” de la Phenian.
La rândul său, Xi, care şi-a consolidat luna trecută poziţia în Congresul cincinal al Partidului Comunist chinez (PCC), şi-a reiterat ataşamentul faţă de respectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Întrebat ce părere are despre eficienţa sancţiunilor internaţionale, şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a recunoscut că acest tip de măsuri necesită ”întotdeauna timp”.
Însă secretarul de Stat a dat asigurări că Statele Unite dispun de ”semnale clare” care demonstrează că ele au un impact asupra economiei nord-coreene.
Coreea de Nord, omiprezentă în acest prim turneu asiatic al lui Trump, a făcut, cu câteva ore mai devreme, obiectul unui tweet prezidenţial, într-o Chină în care Twitter, dar şi Facebook şi Google sunt interzise.
NoKo has interpreted America's past restraint as weakness. This would be a fatal miscalculation. Do not underestimate us. AND DO NOT TRY US. pic.twitter.com/4llqLrNpK3
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 8, 2017
”Nu ne subestimaţi. NU NE PUNEŢI LA ÎNCERCARE”, a scris el adresându-se Phenianului.
COVOR ROŞU
Evocând necesitatea unei noi evoluţii în relaţiile comericale între Washington şi Beijing, Trump a insistat, într-o formulare fără precedent, asupra faptului că Beijingul nu poate fi arătat cu degetul.
”Până la urmă, cine poate să reproşeze unei ţări că profită de altă ţară spre binele cetăţenilor ei?”, s-a întrebat preşedintele Statelor Unite, care bate recorduri de nepopularitate la exact un an după ce a fost ales.
Fără să insiste asupra modului în care vizează o reechilibrare a schimburilor comerciale, el s-a felicitat pentru o mană de acorduri comerciale, în valoare totală de peste 250 de miliarde de dolari - o sumă cât excedentul dintre China şi Statele Unite de la începutul acestui an - 223 de miliarde de dolari.
Constructorul de avioane Boeing a anunţat semnarea unui acord vizând achiziţionarea a 300 de aeronave.
”Mai e încă multă treabă de făcut”, a recunoscut la scurt timp după aceea Rex Tillerson, insistând asupra faptului că situaţia actuală ”nu este de susţinut”.
După o vizită privatî în Oraşul Interzis, miliardarul american şi soţia sa, Melania Trump, au avut joi dimineaţa dreptul la o impresiionantă ceremonie de primire la Piaţia Tiananmen, în centrul Beijingului.
Pres. Donald J. Trump gets red-carpet treatment - complete with flag-waving schoolchildren - as Pres. Xi Jinping formally welcomes Trump to China. https://t.co/HOSgMcb6bD pic.twitter.com/bMrlrhQwx8
— ABC News (@ABC) November 9, 2017
Covoare roşii, o mulţime de copii zâmbind, trecerea în revistă a trupelor - nu s-a uitat nimic.
Trump urmează să părăsească Beijingul vineri dimineaţa, către Vietnam, unde îşi va prezenta viziunea cu privire la o ”regiune indo-pacifică liberă şi deschisă”.
Tocmai din cauza poziţionării sale faţă de gigantul chinez este foarte aşteptată de ţările din zonă.
Ţările din regiune se află încă sub şocul retragerii americane din Acordul de liber-schimb Asia-Pacific (TPP), considerat o contrapondere faţă de influenţa tot mai mare a Beijingului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...