Donald Trump a evocat Debarcarea din Normandia, la 6 iunie 1944, în al Doilea Război Mondial, pentru a-şi justifica hotărârea de a nu interveni în favoarea kurzilor, vizaţi într-o ofensivă a Turciei, relatează Huffington Post.
La câteva ore după începerea ofensivei turce împotriva kurzilor în nord-etul Siriei, Trump a fost întrebat despre o eventuală ajutorarea a kurzilor în această zonă. Înainte şi după primele atacuri turce, locatarul Casei Albe a avertizat Ankara, apreciind că este o ”idee proastă”.
Însă şeful statului american a exclus în mod categoric o intervenţie americană, de orice natură, în favoarea kurzilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a folosit, pentru a se justifica, un argument suprarealist, comentează HP.
”Ei nu ne-au ajutat în al Doilea Război Mondial. Nu ne-au ajutat în Normandia”, a declarat preşedintele Statelor Unite, citând un ”articol cu adevărat, cu adevărat foarte puternic”.
Trump is trying to justify his terrible decision in Syria by saying the Kurdish people didn't help the US fight at Normandy, but"they're there to fight for their land..."
— Amee Vanderpool (@girlsreallyrule) October 9, 2019
So according to Trump, it's really the Kurds who are selfish...What a pathetic, despicable human being. pic.twitter.com/J5IzFMIxhn
Potrivit unui jurnalist american, Trump pare să se refere la un editorial publicat la 8 octombrie pe site-ul Townhall, care se prezintă drept ”conservator”.
Autorul textului respectiv, Kurt Schlichter, un fost militar american, a fost ”recrutat personal de Andrew Breibart să scrie editoriale conservatoare” în Townhall, se arată în biografia sa postată pe site.
Andrew Breibart - decedat în 2012 - este fondatorul site-ului Breitbart News, considerat un site de dreapta, dacă nu de extremă dreapta.
Trump, care a spus că kurzii se bat ”pentru teritoriul lor”, a apreciat că ei ”au fost acolo să ne ajute pe teritoriul lor, deci e altceva”.
Înaintea ofensivei turce, liderul american a sugerat că Statele Unite nu le sunt datoare kurzilor, în pofida ajutorului pe care l-au oferit pe teren împotriva Statului Islamic (SI).
”Kurzii luptă împreună cu noi, dar ei au primit sume de bani şi cantităţi de echipamente pentru a o face. Ei luptă împotriva Turciei de decenii. Eu am ajutat această luptă timp de aproape trei ani, dar e timpul ca noi să ieşim din aceste războaie ridicole fără sfârşit, majoritatea sălbatice, şi să ne aducem militarii acasă”, scria Trump duminică pe Twitter, lăsând ”Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia şi kurzii să gestioneze situaţia de-acum”.
Aceste declaraţii corespund liniei politice în baza căreia a fost ales trump în 2016, care promit că Statele Unite nu sunt ”jandarmul lumii”.
”Cel mai greu lucru pe care-l am de făcut în calitate de preşedinte este să semnez scrisori către părinţii militarilor care au fost ucişi”, a declarat trump miercuri.
Însă el a dat asigurări că ”toate acestea fiind spuse, noi îi iubim pe kurzi”.
Numeroşi observatori internaţionali, dar şi republicani şi democraţi americani consideră că ofensiva turcă a fost lansată în urma unei ”unde verzi” implicite a lui Trump, care a anunţat retragerea trupelor americane de la frontiera de nord-est a Siriei.
Această decizie a fost luată într-o discuţie la telefon cu Erdogan, care şi-a exprimat intenţia de a-şi relansa lupta teritorială împotriva organizaţiilor kurde considerate terroiste de Ankara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...