Donald Trump a apreciat luni că vremea ”răbdării strategice” faţă de Coreea de Nord a trecut, afişându-şi convergenţa de vederi cu Japonia, aflată în prima linie în faţa ameninţărilor Phanianului, relatează AFP.
Preşedintele american, care a încept la Tokyo un amplu turneu în Asia, în cadrul căruia efectuează marţi o vizită la Seul, a insistat asupra necesităţii izolării şi mai mult a regimului lui Kim Jong-un.
”Testele nucleare ilegale şi tirurile de rachetă balistică scandaloase (...) sunt o ameninţare la adresa păcii internaţionale şi stabilităţii”, a subliniat el într-o conferinţă de pres comună cu premierul japonez Shinzo Abe.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ora răbdării strategice a trecut”, a lansat el, referindu-se la doctrina predecesorului său democrat Barack Obama.
Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear în septembrie, cel mai puternic de până în prezent, şi a testat mai multe rachete balistice susceptibile să atingă o bună parte a teritoriului american.
”RETORICĂ PUTERNICĂ”
Cel care a ameninţat de la tribuna ONU să ”distrugă complet” Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian, şi-a apărat retotica ”puternică”, o garanţie consideră el a eficienţei.
”Priviţi ce s-a întâmplat cu o retorică slabă în ultimii 25 de ani”, a îndemnat el.
Însă regimul de la Phenian nu a dat vreun semn că ar intenţiona să-şi schimbe abordarea în faţa avertismentelor liderului american. Prin vocea ziarului partidului unic, Rodong Sinmun, el l-a catalogat pe acesta din urmă drept un ”bătrân nebun de la Casa Albă”.
Trump a avut grijă să dea asigurări Japoniei cu privire la angajamentul Washingtonului faţă de securitatea acestei ţări, a cărei insulă de nord, Hokkaido, a fost survolată în două rânduri de rachete nord-coreene şi pe care Phenianul a ameninţat că o va ”scufunda”.
Exprimându-şi susţinerea fără rezerve faţă de abordarea americană, care constă în a menţine ”toate opţiunile pe masă”, Abe a declarat la rândul său că Japonia va doborî rachete nord-coreene ”dacă e necesar”.
El a anunţat blocarea activelor unui număr de aproximativ 30 de organizaţii şi personalităţi nord-coreene.
”PRIETENUL” SHINZO
Profitând de ocazia unei întâlniri cu membri ai comunităţii japoneze şi americane de afaceri, Trump a lansat una dintre obişnuitele sale înţepături cu privire la excedentul comercial al unei Japonii care, spune el, ”a fost câştigătoare de numeroase decenii”.
Schimburile comerciale americano-japoneze ”nu sunt echitabile” şi ar trebui ”să se negocieze în mod amical”, a adăugat Trump.
El a fost primit, împreună cu soţia sa, Melania, de împărratul Akihito şi împărăteasa Michiko.
Cuplul Trump s-a înclinat uşor, dând mâna cu cuplul imperial, fără să se încline adânc, potrivit protocolului japonez. Acest gest de deferenţă i-a adus lui Barack Obama, în 2009, furia conservatorilor americani.
Preşedintele american s-a întâlnit de asemenea cu familii de japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni la sfârşitul anilor '70 şi începutul anilor '80, o chestiune sensibilă care încă îi mai deranjează pe japonezi.
US President Trump and Japanese PM Shinzo Abe meet with families of Japanese citizens kidnapped by North Korea https://t.co/Ty1wj5pyDV pic.twitter.com/5iD1ifiA5g
— CNN (@CNN) November 6, 2017
”Am auzit aceste poveşti foarte triste”, a declarat Trump, în prezenţa soţiei sale, a premierului japonez şi a membrilor unor familii care purtau portrete ale copiilor lor dispăruţi.
”Vom coopera cu premierul Abe pentru ca ei să fie daţi înapoi celor cărora le sunt dragi”.
Phenianul a recunoscut în 2002 asemenea răpiri, cu scopul de a forma spioni nord-coreeni în limba, cultura şi obiceiurile japoneze.
În cursul acestei vizite de două zile în arhipelag, Donald Trump a insistat asupra relaţiilor puternice care îl unesc cu premierul japonez, ”un tip formifabil”. ”Aţi devenit un proeten apropiat, toată lumea o ştie”, a spus el în cursul unui dejun de lucru.
Cei doi au hrănit crapi koi într-un iaz, o scenă care a provocat zâmbete de amuzament când omul de afaceri de la New York, într-un gest de nerăbdare, a răstrunat dintr-o dată conţinutul cutiei cu hrană destinată peştilor coloraţi.
După Tokyo şi Seul, preşedintele american vizitează China.
El va participa ulterior la summituri APEC în Vietnam şi ASEAN la Manila şi a anunţat duminică faptul că intenţionează să se întâlnească în Vietnam cu preşedintele rus Vladimir Putin, de la care vrea ”ajutor cu privire la Coreea de Nord”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.