Preşedintele american Donald Trump, care se confruntă cu o adevărată furtună la Washington, pleacă vineri într-un turneu în străinătate - la Ryad, Ierusalim, Betleem, Roma, Bruxelles şi în Sicilia - care va fi analizat în cele mai mici detalii de întreaga lume, relatează AFP.
Acest prim turneu extrem de aglomerat – cinci ţări în opt zile, nenumărate întrevederi bilaterale, de la regele Salman al Arabiei Saudite, la Papa Francisc şi noul lider francez Emmanuel Macron – se anunţă un exerciţiu periculos pentru preşedintele american.
Avalanşa de dezvăluiri care au precedat plecarea sa l-a pus într-o poziţie delicate în Statele Unite şi a alimentat semnele de întrebare privind capacitatea sa de a reprezenta Statele Unite, în calitate de lider, în prezenţa omologilor săi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Adevărul este că nimeni nu ştie cum se va comporta Donald Trump sau ce va spune la astfel de reuniuni, pentru că nu a mai fost cazul”, explică Stephen Sestanovici de la centrul de reflecţie Council of Foreign Relations.
Anturajul preşedintelui imprevizibil dă asigurări că acesta va adopta un stil „amical, dar franc”, ce va garanta eficienţa în relaţiile internaţionale.
Donald Trump, căruia nu îi plac deplasările lungi, va fi însoţit de soţia sa, Melania, foarte discretă până acum. De asemenea, fiica sa Ivanka şi ginerele său Jared Kushner, doi dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, vor fi prezenţi la bordul Air Force One.
În fapt, magnatul, care în domeniul politicii externe şi-a schimbat radical discursul faţă de campania electorală, va trebui să explice cum şi în ce măsură sloganul său favorit, „America pe primul plan”, este compatibil cu multilateralismul.
“Preşedintele Trump ştie că America pe primul plan nu înseamnă America singură, ci din contră”, a spus generalul H.R. McMaster, consilier pentru Securitate Naţională. Dar, dincolo de o formulare întoarsă cu succes, semnele de întrebare rămân numeroase.
DISCURS PRIVIND ISLAMUL
Casa Albă anunţă o deplasare „istorică”, în cursul căreia preşedintele va cunoaşte mai bine trei mari religii monoteiste.
La Ryad, unde va ajunge sâmbăyă, Donald Trump va încerca să sublinieze diferenţele faţă de predecesorul său, care era privit cu neîncredere de monarhiile Sunnite din Golf.
Discursul dur la adresa Iranului şiit, tăcerea privind respectarea drepturilor omului, anunţ aşteptat privind contracte de armament – ingredientele pentru o primire călduroasă sunt reunite.
Însă preşedintele face un pariu riscant rostind, în capitala saudită şi în faţa liderilor din peste 50 de ţări musulmane, un discurs privind islamul.
„Le voi cere să combată ura şi extremismul”, a promis el înainte de plecar, evocând o „viziune paşnică” asupra islamului.
În Israel, unde speră să insiste asupra ideii unui acord de pace – idee destul de vagă – Trump se va întâlni cu „prietenul” său Benjamin Netanyahu (la Ierusalim) şi cu liderul palestinian Mahmoud Abbas (la Betleem).
Această etapă a turneul este înconjurată deja de controverse, legate de vizita la Zidul Plângerii, dar şi de acuzaţiile că Trump le-a transmis ruşilor informaţii clasificate obţinute de la Israel.
Întâlnirea cu Papa Francis, la Vatican, se anunţă inedită. Poziţiile celor doi sunt total opuse în majoritatea domeniilor, de la imigraţie şi refugiaţi, până la schimbarea climatică.
Europa, unde Donald Trump a lăsat perplecşi liderii în urma declaraţiilor contradictorii privind Brexit, viitorul UE sau rolul NATO, va fi ultima etapă a turneului şi va include summitul blocului militar, ce va avea loc la Bruxelles, şi summitul G7 de la Taormina, perla turistică a Siciliei.
“Va investi (Trump – n.r.) în relaţia cu aliaţii de peste Atlantic, aşa cum au făcut toţi predecesorii săi după Pearl Harbor?”, s-a ţntrebat Charles Kupchan, fost consilier al lui Barack Obama. “El a ajuns la putere lăsând să se înţeleagă că nu, după aceea a sugerat că poate. Toate lumea va urmări”, a adăugat el.
Până în prezent, Donald Trump nu a reafirmat personal angajamentul Statelor Unite faţă de Articolul 5 din Tratatul NATO, privind solidaritatea dintre statele membre, în cazul unei agresiuni externe.
TURNELUL LUI NIXON DIN 1974
Percepţia din Statele Unite asupra deplasării va fi crucială. Conştient că ameninţarea teroristă este una dintre principalele teme de interes în SUA, preşedintele republican speră să crească în sondaje, dacă va obţine angajamente tangibile ale aliaţilor în lupta împotriva grupării Statul Islamic.
Însă, indiferent ce imagini vor face înconjurul ştirilor din deplasarea sa, liderului de la Casa Albă îi va fi greu să treacă într-un con de umbra scandalurile care îi zdruncină preşedinţia la Washington.
Pentru Bruce Riedel, fost analist CIA, în prezent expert la Brookings Institution, poate fi făcută o paralelă evidentă cu voiajul lui Richard Nixon, din Orientul Mijlociu, din 1974. Şi acesta din urmă spera săă obţină un success diplomatic „pentru a deturna atenţia de la scandalul Watergate”. “Atunci nu a funcţionat, presa americană s-au concentrate fără încetare pe Watergate, au tratat călătoria ca pe un accesoriu, iar revelaţiile au continuat să se strângă”, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...