Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a graţiat 15 condamnaţi şi a comutat pedepsele altor cinci - inclusiv în cadrul anchetei cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi în scandalul societăţii private de securitate Blackwater în Irak, măsuri susceptibile să declanşeze noi controverse, în contextul în care miliardarul refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie de către Joe Biden şi urmează să plece de la Casa Albă în mai puţin de o lună de zile, relatează AFP.
Casa Albă a anunţat marţi seara că preşedintele în exerciţiu a graţiat complet 15 persoane şi a comutat - complet sau parţial - pedepsele altor cinci condamnaţi.
Trump l-a graţiat total pe George Papadopoulos, un fost consilier diplomatic al său în campania prezidenţială din 2016, care a recunoscut că a minţit poliţia federală (FBI) în legătură cu contactele pe care le-a avut cu un intermediar, care i-a promis să-l pună în legătură cu oficiali ruşi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
George Papadopoulos a cooperat cu anchetatorii procurorului special Robert Mueller, care a desfăşurat timp de doi ani investigaţii cu privire la o posibilă complicitate între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump.
Ancheta rusă nu a putut să conchidă asupra existenţei unei înţelegeri între Moscova şi miliardarul newyorkez.
Papadopoulos a ispăşit 12 zile de închisoare.
”Graţierea de azi îndeaptă răul făcut multor oameni de către (Robert) Mueller”, a apreciat Casa Albă.
Un avocat olandez, Alex van der Zwaan, ginerele miliardarului rus German Khan, a fost de asemenea graţiat marţi de către Donald Trump, după ce a fost condamnat în ancheta rusă.
Donald Trump l-a graţiat în noiembrie pe Michael Flynn, fostul său consilier în probleme de securitate naţională, condamnat în aceeaşi anchetă rusă după ce a pledat vonovat în 2017 de faptul că a minţit FBI-ul în ancheta rusă.
LOIALITATEA, MAI PRESUS DE DREPT
Trump a graţiat de asemenea patru foşti angajaţi ai sulfuroasei societăţi private de securitate Blackwater - Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard -, implicaţi în uciderea unor irakieni în 2007.
Unul dintre aceşti paznici privaţi, Nicholas Slatten, a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
Cei patru au fost găsiţi vinovaţi de faptul că au luat parte la un atac armat, la Bagdad, la 16 septembrie 2007, un episod sângeros care a provocat un scandal internaţional şi care a scos la lumina zilei faptul că armata americană foloseşte societăţi private.
Scandalul a sporit resentimentele irakienilor faţă de Statele Unite.
În total, 14 civili irakieni au fost ucişi atunci, iar alţi 17 aufost răniţi.
Paznicii din cadrul Blackwater au declarat că au acţionat în legitimă apărare.
Casa Albă a anunţat marţi seara că cei patru bărbaţi - toţi foşti militari - au ”un lung trecut în serviciul naţiunii”.
Democraţii au atacat dur aceste graţieri.
”Trump pune loialitatea mai presus de tot restul. Mai presus de statul de drept, mai presus de democraţia noastră şi cu siguranţă mai presus de justiţie”, şi-a exprimat indignarea Adam Schiff, preşedintele Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.