Preşedintele american Donald Trump a sugerat marţi că summitul său istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, prevăzut pe 12 iunie la Singapore ar putea fi amânat, apreciind că liderul nord-coreean este ”serios” în intenţia de ”denuclearizare” a ţării sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că el (Kim Jong Un) este serios. Eu cred că este absolut foarte serios”, a declarat Trump alături de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, aflat în vizită la Washington cu scopul de a discuta despre summitul Trump-Kim asupra căruia pluteşte, în ultimele zile, o atmosferă de incertitudine.

”Dacă întâlnirea nu are loc, ea va avea loc, poate, mai târziu”, a spus el, evicând ”anumite condiţii” în vederea organizării summitului, fără să ofere alte detalii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Donald Trump a declarat că a notat o diferenţă de ton din partea Coreei de Nord după o a doua reuniune la vârf între Kim Jong Un şi preşedintele chinez şi principalul aliat al Phenianului Xi Jinping.

”A existat o atitudine diferită după această întâlnire şi am fost un pic surprins”, a declarat preşedintele american, întrebându-se cu privire la rolul omologului său chinez.

”Lucrurile s-au schimbat după această întâlnire şi nu pot să spun că asta mă face foarte fericit”, a spus el.

Cu trei săptămâni înaintea întâlnirii istorice în Singapore, locatarul Casei Albe contează pe Moon Jae-in să-l ajute să decripteze intenţiile exacte ale celui mai puternic om de la Phenian.

În centrul dezbaterilor se află problema ”denuclearizării”, pe care Washingtonul o vrea ”completă, verificabilă şi ireversibilă”, şi cu privire la care Nordul nu şi-a dezvăluit jocul.

Atmosfera este departe de euforia ce a plutit în săptămânile de după anunţarea, pe 8 martie, a unui acord de principiu în vederea unei întâlniri - mult timp inimaginabile - între preşedintele Statelor Unite şi moştenitorul dinastiei familiei Kim, care domneşte în Coreea de Nord de peste o jumătate de secol.

Luând un număr de observatori - şi se pare şi pe Trump însuşi - prin surprindere, regimul a revenit brutal, săptămâna trecută, la retorica sa belicoasă tradiţională.

FRONTIERĂ ”POROASĂ” CU CHINA

Vicepreşedintele Mike Pence a dat asigurări că Trump este pregătit să părăsească discuţiile dacă i se pare că nu ar da rezultate. ”Ar fi o gravă eroare ca Kim Jong Un să creadă că se va putea juca cu Donald Trump”, a declarat el.

După ce a optat iniţial, în public, pentru un ton mai degrabă împăciuitor, evocând prima sa întâlnire fără precedent cu liderul de la Phenian, cu aproape 40 de ani mai mic ca el, preşedintele american a abandonat recent superlativele şi promisiunile de ”veşti bune pentru lume”.

Cel care lăuda de câteva săptămâni atitudinea Chinei, principala aliată a Coreei de Nord, şi-a exprimat în mod deschis îngrijorarea, luni, faţă de faptul că ea a aruncat prea mult lest, prea repede.

”China trebuie să continue să fie puternică şi etanşă la frontiera cu Coreea de Nord, până când va fi încheiat un acord”, a scris el pe Twitter, exprimându-şi agasarea.

”Aud spunându-se că frontiera a devenit mult mai poroasă recent şi că multe lucruri au reuşit să treacă în interior”.

Potrivit unui sondaj Pew Center, realizat la sfârşitul lui aprilie, mai bine de doi americani din trei sunt în favoarea unor discuţii directe între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Însă doar 38% dintre ei cred că regimul de la Phenian este serios în voinţa sa de a răspunde îngrijorărilor comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear.

”DE DATA ASTA ESTE DIFERIT”

În opinia lui Cho Yoon Je, ambasadorul Coreei de Sud în Statele Unite, a spune că istoria negocierilor cu Coreea de Nord se repetă la nesfârşit este o analiză tentatntă, dar greşită.

”De această dată este diferit”, apreciază el într-un articol publicat în The Washington Post (WP), insistând asupra ”speranţei ca Kim să aleagă altă cale decât cea a tatălui şi bunicului său”.

Înainte de sosirea lui Moon la casa Albă, organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) i-a îndemnat pe ambii lideri să nu treacă sub tăcere situaţia ”îngrozitoare” a drepturilor omului în Coreea de Nord.

”În momentul în care Trump se pregăteşte să se întâlnească cu Kim Jong Un pentru a vorbi despre arme nucleare, este important să ne amintim că aceste arme au fost construite de oameni care trăiesc într-un stat totalitar ce limitează toate libertăţile fundamentale, a creat un gulag de munci forţate şi nu poate răspunde nevoilor nutriţionale elementare ale poporului său”, a declarat directorul HRW pentru Asia Brad Adams.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea între Trump şi Moon, jurnalişti străini au plecat de la Beijing în Coreea de Nord, unde urmează să asiste la distrugerea instalaţiei sale de teste nucleare, o promisiune considerată un gest de bunăvoinţă, în pofida faptului că specalişti au păreri împărţite cu privire la faptul dacă Punggye-ri va deveni cu adevărat inutilizabilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.