Preşedintele american Donald Trump, care nu a fost văzut niciodată purtând mască de protecţie în public, dă asigurări că acest lucru nu-i ridică nicio problemă în cazul în care condiţiile îi impun să poarte o asemenea mască, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Asta nu-mi ridică nicio problemă (...). Dacă aş fi într-o situaţie de apropiere de oameni, aş face-o”, a declarat el miercuri la Fox Business, în contextul în care mai multe regiunidin Statele Unite înregistrează o creştere spectaculoasă a numărului cazurilor de covid-19.

”În cea mai mare parte a timpului nu sunt într-o asemenea situaţie”, a declarat el, cu toate acestea, subliniind că toate persoanele cu care se întâlneşte sunt testate dinainte.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Sunt întru totul pentru măşti, eu cred că măştile sunt un lucru bun”, a declarat el, exprimându-şi însă îndoiala faţă de ideea de a le face obligatorii la nivel naţional.

”Sunt multe locuri în ţară unde oamenii rămân foarte la distanţă” unii de alţii, a subliniat el.

Numeroşi republicani - inclusiv puternicul preşedinte al Senatului Mitch McConnell - încurajează tot mai mult oamenii să poarte mască de protecţie.

Vicepreţedintele Mike Pence a purtat mască de protecţie în mai multe rânduri, mai ales în timpul unei vizite în Texas, însă Donald Trump nu a fost văzut niciodată purtând mască de protecţie în public

NUMĂRUL MORŢILOR DIN CAUZA COVID-19 SE TRIPLEAZĂ LA NEW YORK ŞI CREŞTE CU 18% ÎN ŢARĂ - STUDIU

Pandemia covid-19 a cauzat 122.000 de morţi în plus, în Statele Unite, faţă de un an normal - cu 18% mai mult -, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista Jama Internal Medicine.

Însă este vorba doar despre o medie naţională.

Supramortalitatea a fost excepţională în marile focare din primăvară.

New Yorkul a îngropat de trei ori mai mulţi morţi decât în mod normal şi de până la şapte ori mai mulţi în perioada de vârf a pandemiei covid-19, potrivit acestei analize săptămânale, realizată sub coordonarea unor cercetători de la Universitatea Yale.

La New York, numărul aşteptat al morţilor, potrivit unui model democrafic care are la bază anii precedenţi, era de 13.000 pe o periadă de trei luni - din martie îăn mai.

Însă s-au înregistrat 38.170 de decese.

Însă, în timpul primei faze a pandemiei în Statele Unite, bilanţul oficial al covid-19 era amplu subestimat, arată statisticile.

SUPRAMORTALITATE 22% FĂRĂ LEGĂTURĂ CU COVID-19

Numărul total al morţilor suplimentare era cu mult mai mare decât numărul deceselor atribuite covid-19, deoarece mulţi morţi nu erau testaţi sau pentru că modul în care se completează certificatele de deces nu era armonizat în ţară.

Astfel, 22% din supramortalitate nu avea o legătură în mod oficial cu noul coronavirus.

”Diferenţa între bilanţul oficial al covid-19 şi supramortalitatea totală a scăzut în timp şi aproape a dispărut în anumite locuri ca New York City. Însă fiabilitatea bilanţului oficial variză în continuare în mod considerabil între state”, a declarat pentru AFP Daniel Weinberger, de la Şcoala de Sănătate Publică de la Yale, primul autor al studiului.

Bilanţul oficial al morţilor din cauza covid-19 este, aşadar, relativ fiabil la New York, în Massachusetts sau Minnesota, de exemplu.

Aceste lucrări nu abordează problema morţilor ”indirecte” din cauza pandemiei - persoane decedate din altă cauză - criză cardiacă, accident vascular cerebral (AVC) - şi care au evitat să se ducă la urgenţe de frică să nu se contamineze cu noul coronavirus.

Datele arată că aceste cauze de deces au crescut, însă Daniel Weinberger nu consideră că au o pondere importantă în supramortalitatea totală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.