Donald Trump, abia întors de la Paris, unde a sărbătorit pacea împreună cu alţi lideri ai lumii, a atacat virulent Franţa şi pe Emmanuel Macron, insistând asupra ”cotei de popularitate foarte slabe” a acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o serie de mesaje - foarte nervoase - postate pe Twitter, preşedintele Statelor Unite a revenit marţi asupra propunerii omologului său francez de înfiinţare a unei armate europene, pe care a catalogat-o deja ”foarte insultătoare” la începutul weekendului de comemorare a centenarului sfârşitului Primului Război Mondial.

”Emmanuel Macron a sugerat ca ei să-şi creeze propria armată pentru a apăra Europa contra Statelor Unite, Chinei şi Rusiei. Însă Germania a fost în Primul Război Mondial”, a scris el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Francezii ”începeau să înveţe germana la Paris înainte să vină Statele Unite”, a ironizat el, o trimitere foarte puţin diplomatică la ocupaţia Franţei de către Germania nazistă începând din 1940 şi până la Eliberarea ei de către Aliaţi, trăită în continuare ca un traumatism în Hexagon.

”Că plăteşti sau nu pentru NATO”, a continuat el, reluându-şi astfel insistenţele adresate ţărilor europene membre ale Alianţei Nord-Atlantice, pentru ca ele să depindă mai puţin, în apărarea lor, de cheltuielile militare americane.

Puţin contează faptul că preşedintele francez dă asigurări că exact în acest scop pledează el în vederea ”unei adevărate armate europene”. Locatarul casei Albe nu a digerat ce i-a spus cel al Palatului Elysée - şi anume necesitatea de a ”proteja” Bătrânul Continent ”de China, Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii” în spaţiul cibernetic - care a creat o ”confuzie” în opinia preşedinţia franceze.

"MAKE FRANCE GREAT AGAIN"

În pofida declaraţiilor mai multor parlamentari francezi din opoziţie care-l îndeamnă ”să bată cu pumnul în masă”, Palatul Elysée a rămas discret, savurând în tăcere susţinerea de către cancelarul german Angela Merkel a acestui proiect al unei armate europene.

Însă Donald Trump, care i-a mulţumit călduros lui Emmanuel Macron la finalul vizitei sale în Franţa, a scris unul după altul alte tweet-uri polemice, în contextul în care Franţa comemora trei ani de la atentatele jihadiste soldate cu 130 de morţi în 2015.

Vizibil deranjat de comentariile din presa americană, el şi-a asumat anularea, din cauza vremii nefavorabile, a unui omagiu, prevăzut sâmbătă, la un cimitor american în nordul Franţei.

El a reacţionat de asemenea faţă de denunţarea solemnă a ”naţionalismului” de către preşedintele francez - principalul apărătoir al multinaţionalismului - care a rezonat ca o critică la adresa omologului său american.

Miliardarul republican, care se revendică drept naţionalist, a trecut la contraofensivă de la Washington. ”Nu există altă ţară mai naţionalistă ca Franţa, oameni foarte mândri - pe drept”, a lansat el.

Atacul l-a vizat ulterior în mod personal pe Emmanuel Macron şi bilanţul său la conducerea Franţei.

”Problema este că Emmanuel Macron suferă de o slabă cotă de popularitate în Franţa, 26%, şi de un nivel al şomajului de aproape 10%”, a relevat Donald Trump.

"MAKE FRANCE GREAT AGAIN", l-a îndemnat el, cu propriul său slogan ”Să-i redăm Americii grandoarea”. Această formulă face obiectul unor schimburi de replici dure între cei doi - francezul a deturnat-o pentru a denunţa decizia americanului de a se retrage din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, subliniind "Make our planet great again".

Omul de afaceri a vizat de asemenea domeniul comercial, atacând vinul, un produs emblematic al Franţei, deplângând faptul că viile franceze pot să-şi exporte mai uşor produsul în Statele Unite decât invers.

Fostul secretar de Stat democrat John Kerry şi-a exprimat regretul faţă de atitudinea preşedintelui republican, care ”şi-a declarat «dragostea» faţă de Kim Jong Un”, liderul nord-coreean, ”dar ne insultă cel mai vechi aliat”. ”Nu mai scrie pe Twitter! America are nevoie de prieteni”, a adăugat el.

Însă o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane a respins polemica. ”Mult zgomot pentru nimic”, a apreciat Heather Nauert, reafirmând relaţia strânsă cu Franţa, ”unul dintre cei mai vechi şi importanţi aliaţi ai noştri”.

Marie-Cécile Naves, o specialistă în Statele Unite la Institutul de relaţii internaţionale şi strategice, consideră că Donald Trump ”instrumentalizează relaţia sa cu preşedintele Macron cuscopul de a transmite mesaje politice interne” şi a da ”o imagine a unor State Unite combative, singure împotriva tuturor, care nu lasă să li se dicteze agenda din ţări străine”.

Relativ cruţat până acum, Emmanuel Macron descoperă - la fel ca germana Angela Merkel şi britanica Theresa May înaintea sa - accesele de furie ale celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, suspectat adesea că se înţelege mai bine cu lideri din ţări adversare dcât cu aliaţii săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.