Preşedintele american Donald Trump îşi confirmă interesul de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca, o eventualitate pe care a catalogat-o drept o ”mare tranzacţie imobiliară”, precizând că nu este vorba despre o prioritate a Statelor Unite, relatează AFP.
”Este un lucru despre care am vorbit”, a declarat Trump presei.
”Ideea a apărut şi am spus că, strategic vorbind, este, bineînţeles, interesant şi că am fi interesaţi, dar vom vorbi un pic” cu Danemarca, a continuat preşedintele, precizând că aceasta nu este ”prioritatea numărul unu” a Guvernului său.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pres. Trump said he would "certainly talk about" buying Greenland if he were to visit Denmark, but the topic is not "top on the list." https://t.co/IPjpAZtHFh pic.twitter.com/MOWyZUEGeT
— ABC News (@ABC) August 19, 2019
Cotidianul economic The Wall Street Journal (WSJ) a scris joi că preşedintele american, un magnat în domeniul imobiliar înainte să intre în politică, s-a ”arătat în mai multe rânduri interesat de cumpărarea” acestui teritoriu care numără 56.000 de locuitori şi a discutat despre acest lucru cu consilierii săi de la Casa Albă.
Preşedintele s-a informat despre resursele naturale şi importanţa geopolitică a regiunii, potrivit ziarului.
Întrebat de jurnalişti despre posibilitatea de a face schimb între Groenlanda şi un teritoriu american, Trump a răspuns că ”multe lucruri se pot face”.
”În principal este o mare tranzacţie imobiliară”, a apreciat el.
President Trump acknowledges discussing the U.S. potentially buying Greenland: "Essentially, it's a large real estate deal" https://t.co/H9n7JKbYS7 pic.twitter.com/l5ymJuseI3
— CBS News (@CBSNews) August 18, 2019
Uriaşa insulă la Arctica ”face mult rău Danemarcei, pentru că ei pierd aproximativ 700 de milioane de dolari în fiecare an pentru a o întreţine... Iar strategic, pentru Statele Unite asta ar fi simpatic”, a explicat preşedintele.
Groenlanda a fost o colonie daneză până în 1953, data la care a intrat în ”Comunitatea regatului” danez. În 1979, insula a obţinut statutul de ”teritoriu autonom”, însă economia sa depinde în continuare de subvenţii puternice de la Copenhaga.
”Groenlanda este bogată în resurse preţioase (...). Suntem pregătiţi să facem afaceri, nu să vindem” teritoriul, a reacţionat vineri Ministerul groenlandez de Externe pe Twitter.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...