Preşedintele american Donald Trump i-a atacat joi pe cei care l-au criticat din cauza modului în care a reacţionat faţă de violenţele rasiste de la Charlottesville, în Virginia, şi şi-a reiterat sfidător opoziţia faţă de îndepărtarea monumentelor dedicate confederaţiei, care a luptat în favoarea scalviei în timpul Războiului Civil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trump se află în centrul unei polemici, este criticat dur de membri ai Partidului său Republican şi este părăsit de şefi de mari întreprinderi americane din cauza modului în care a reacţionat faţă de violenţele care au avut loc sâmbătă la Charlottesville.

Însă, într-o serie de mesaje pe care le-a postat joi  pe Twitter, el nu dă vreun semn că ar ceda.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Trump critică eforturi, într-un număr tot mai mare de state - inclusiv în Florida, Kentucky, Maryland, North Carolina, Tennessee şi Texas - de înlăturare a unor statui ridicate în memoria unor lideri ai confederaţiei.

Este ”trist să vezi istoria şi cultura marii noastre ţări distruse prin îndepărtarea frumoaselor noastre statui şi monumente. Nu poţi schimba istoria, dar poţi învăţa din ea”, scrie şeful statului american într-un tweet.

Ciocniri au avut loc la Charlottesville după ce, împotriva unui miting al susţinătorilor supremaţiei albilor - convocat în semn de protest faţă de îndepărtarea dintr-un parc a statuii comandantului armatei confederate, generalul Robert E. Lee - a fost organizat un contramiting.

O femeie a fost ucisă de un susţinător al supremaţiei albilor care a intrat cu maşina în contramanifestanţi.

Simbolurile şi monumentele confederaţiei sunt considerate de mulţi americani nişte simboluri ale urii.

Trump şi-a exprimat nemulţumirea faţă de îndepărtarea statuilor comandanţilor confederaţiei şi într-o conferinţă de presă haotică, marţi, în care a dat vina violenţelor de la Charlottesville nu doar pe organizatorii mitingului adepţilor supremaţiei albilor, ci şi pe contramanifestanţi. El a spus că există ”oameni foarte buni” în ambele tabere.

Aceste declaraţii au declanşat această adevărată furtună de critici al căror ţintă este.

Trump i-a atacat joi pe senatorii republicani Lindsey Graham şi Jeff Flake, doi dintre principalii săi critici, dar şi presa. El a spus că nu a făcut nicio comparaţie morală între adepţii supremaţiei albilor şi cei care li se opun.

Graham l-a acuzat miercuri că, prin declaraţiile sale, Trump a stabilit o ”echivalenţă morală” între cele două tabere şi l-a îndemnat pe preşedinte să-şi folosească vorbele ca să-i ”vindece” pe americani.

"Lindsey Graham în căutare de publicitate a spus în mod flas că eu am spus că există o echivalenţă morală între KKK, neonazişti şi (adepţii) supremaţiei albilor şi oameni ca (Heather) Heyer", femeia în vârstă de 32 de ani lovită mortal sâmbătă, a subliniat Trump. ”O minciună atât de dezgustătoate. Oamenii din South carolina vor ţine minte!”, a adăugat el.

În alt mesaj postat pe Twitter, el a scris că Flake este ”SLAB cu privire la frontiere, infracţionalitate şi un non-factor în Senat. Este toxic!” şi a părut să-l susţină pe contracandidatul acestuia republican, Kelli Ward, în alegerile din 2018.

Graham i-a răspuns preşedintelui îndemnându-l să repare ceea ce a făcut.

”Din cauza modului în care aţi tratat tragedia de la Charlottesville, sunteţi lăudat acum de unele dintre cele mai rasiste şi pline de ură persoane şi grupări din ţară. De dragul Naţiunii - ca preşedinte al nostru -, vă rog reparaţi asta”, îl îndeamnă senatorul din South Carolina. ”Istoria ne priveşte pe toţi”.

Atacurile lui Trump asupra unor congresmeni din propriul partid ar putea să-i complice şi mai mult capacitatea de a-şi atinge obiective politice-cheie, precum tăieri la bugetul Guvernului, în Congresul aflat sub controlul republicanilor, după vacanţa de vară, luna viitoare.

Reprezentanţi ai lui Flake şi Ward nu au răspuns unor solicitări Reuters de a comenta declaraţiile lui Trump.

Consecinţele modul în care Trump a gestionat violenţele de la Charlottesville l-au determinat miercuri să-şi dizolve două dintre consiliile pe probleme economice, după ce tot mai mulţi CEO ale unora dintre cele mai mari companii americane au demisionat, în semn de protest faţă de declaraţiile şefului statului, pe care le consideră rasiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.