Donald Trump - aflat în dificultate după declaraţii foarte conciliante faţă de Vladimir Putin pe care le-a făcut la Helsinki - şi-a lăudat miercuri ”fermitatea” faţă liderul de la Kremlin şi a alimentat haosul în centrul căruia s-a plasat contestând ideea potrivit căreia Moscova ameninţă în continuare democraţia americană, relatează AFP.
”Niciun preşedinte nu a fost atât de ferm ca mine în privinţa Rusiei (...). Eu cred că preşedintele Putin o ştie mai bine ca oricine altcineva, cu siguranţă mai bine ca presa”, a declarat preşedintele american la Casa Albă.
MORE: "There's been no president ever as tough as I have been on Russia," Pres. Trump tells @CeciliaVega.
— ABC News (@ABC) July 18, 2018
"I think President Putin knows that better than anybody...he's not happy about it, and he shouldn't be happy about it." https://t.co/IQzwIS5nsF pic.twitter.com/0JCp0kHb3F
”Priviţi cifrele, priviţi ceea ce am făcut, priviţi sancţiunile”, a îndemnat el.
Întrebat un pic mai târziu dacă Rusia, acuzată de amestec în alegerile americane, ar viza în continuare Statele Unite, el a răspuns cu un simplu ”nu”, fără să facă alte precizări.
As a White House aide harasses reporters to leave the room, Trump -- arms folded across his chest -- repeatedly proclaims that "there's been no president ever as tough as I have been on Russia." #lulz pic.twitter.com/CdMhPWcuxn
— Aaron Rupar (@atrupar) July 18, 2018
Directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Dan Coats a insistat luni asupra evaluărilor ”clare” ale serviciilor sale referitoare la un amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016 şi a evocat ”eforturi în curs” ale Moscovei de a ”submina” democraţia americană.
Surprinzătoarea conferinţă de presă comună a preşedintelui american cu omologul său rus în capitala finlandeză l-a costat foarte rapid reproşuri în cadrul propriei tabere politice - numeroşi aleşi exprimându-şi consternarea.
În faţa acestui val de proteste, Trump a încercat marţi să limiteze pagubele, dând asigurări - însă fără să convingă cu adevărat - că a avut o scăpare atunci când de fapt i-a luat apărarea celui mai puternic om de la Kremlin.
Un paradox pentru un preşedinte american este faptul că el a fost obligat să declare în mod explicit că acceptă concluziile... serviciilor de informaţii americane, potrivit cărora Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016.
The lights in the White House went out yesterday as Pres. Trump said he has "full faith and support for America's intelligence agencies."
— ABC News Politics (@ABCPolitics) July 18, 2018
"Whoops, they just turned off the light. That must be the intelligence agencies." https://t.co/UiQVO1zRzd pic.twitter.com/nyklqVRGdp
”Atâtea persoane înalt plasate în (serviciile de) informaţii mi-au adorat prezentarea în conferinţa de presă de la Helsinki”, a scris el miercuri dimineaţa, întărind impresia că răzgândirea sa parţială din ajun i-a fost impusă de către consilierii săi.
So many people at the higher ends of intelligence loved my press conference performance in Helsinki. Putin and I discussed many important subjects at our earlier meeting. We got along well which truly bothered many haters who wanted to see a boxing match. Big results will come!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 18, 2018
”Ne-am înţeles foarte bine, ceea ce a deranjat cu adevărat multe persoane pline de ură care voiau să vadă un meci de box”, a adăugat el, promiţând ”mari rezultate pe viitor”.
”Unii DETESTĂ faptul că m-am înşeles bine cu preşedintele Putin al Rusiei”, a mai scris el miercuri pe Twitter.
Some people HATE the fact that I got along well with President Putin of Russia. They would rather go to war than see this. It’s called Trump Derangement Syndrome!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 18, 2018
”Ei ar prefera să se ducă la război decât să vadă asta”, a adăugat el.
MUNTENEGRU
Cu excepţia senatorului Rand Paul, puţini republicani au apărat în mod deschis prestaţia preşedintelui la summitul de la Helsinki - prima întâlnire bilaterală între al 45-lea preşedinte american şi preşedintele rus.
În zilele dinaintea etapei finalndeze a turneului său european, la Bruxelles sau la Londra, Trump a tensionat, potrivit opiniei generale, relaţiile transatlantice, prin atacuri contra Germaniei, Uniunii Europene (UE) sau Regatului Unit.
Turneul său a declanşat o avalanşă de comentarii negative ale multor aleşi şi experţi geopolitici, care merge de la ”suprarealist” la ”trădător” şi trece prin ”jenant”, ”de nesusţinut”, ”nesăbuit”.
Într-un interviu acordat postului Fox News, Trump a aplicat o nouă lovitură de bâtă relaţiilor cu aliaţii săi din NATO, deja afectate într-un summit foarte tensionat la Bruxelles.
Preşedintele american a părut să pună în discuţie principiul apărării reciproce - adevărata cheie de boltă a Alianţei.
”Dacă, de exemplu, Muntenegrul este atacat, de ce ar trebui (ca) fiul meu să se ducă în Muntenegru să-l apare?”, l-a întrebat jurnalistul.
”Înţeleg ceea ce spuneţi, am pus şi eu aceeaşi întrebare”, i-a răspuns Trump.
”Muntenegrul este o ţară mică cu nişte oameni foarte puternici (...), foarte agresivi”, a continuat el.
Articolul 5 al Tratatului NATO stipuează că orice atac contra unui stat membru este considerat un atac contra tuturor.
Rusia, care a salutat summitul de la Helsinki drept un mare succes, a deplâns miercuri arestarea în Statele Unite a Mariei Butina, o cetăţeană rusă acuzată că a încercat să influenţeze în secret organizaţii politice americane spre profitul Rusiei.
Această arestare a fost operată ”cu obiectivul clar de a minimaliza efectul pozitiv” al summitului, a declarat Maria Zaharova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
”Asta dă impresia că cineva a calculat, cu ceasul şi calculatorul, nu doar data, dar şi orarul, pentru ca asta să se umfle la maximum”, a apreciat ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...