Donald Trump este acuzat de călcarea în picioare a principiului separaţiei puterilor în stat, în urma unei intervenţii a Departamentului Justiţiei în vederea ”micşorării” pedepsei cu închisoarea cerută împotriva lui Roger Stone, unul dintre vechii săi prieteni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest amestec în acest dosar al autorităţilor de cel mai înalt rang de la Departamentului Justiţiei i-a determinat pe cei patru procurori care instruiau cazul să-şi anunţe zgomotos abandonarea dosarului

Roger Stone a fost găsit vonovat în noiembrie de faptul că a minţit Congresul în ancheta cu privire la amestecul rus în alegerile americane din 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pedeapsa sa urmează să fie anunţată la 20 februarie de către un judecător federal, după consultarea propunerii procurorilor.

Aceştia din urmă au recomandat luni ca Roger Stone - un consultant politic controversat în vârstă de 67 de ani şi un susţinător loial al preşedintelui Donald Trump - să fie condamnat la şapte până la nouă ani de închisoare.

Însă Donald Trump a areacţionat în noaptea de luni spre marţi şi a denunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, o ”situaţie foarte nedreaptă” şi o ”eroare judiciară”.

Fără ca o legătură de tip cauză-efect să fie clară, cei patru procurori care au cerut pedeapsa luni - Aaron Zelinsky, Jonathan Kravis, Adam Jed şi Michael Marando - şi-au anunţat marţi retragerea din dosarul Stone într-o moţiune pe care au transmis-o judecătorului.

Ei nu au prezentat vreo explicaţie a deciziei pe care au luat-o, însă unul dintre ei a demisionat din post.

Suspectat că a exercitat presiuni asupra procurorilor - presupuşi independenţi -, Trump a negat orice intervenţie.

”Eu nu am vorbit cu ei”, a reacţionat el din Biroul Oval.

”Aş fi putut să o fac, dacă aş fi vrut. Am tot dreptul să o fac”, a subliniat el, adăugând că ”nu a(m) fost implicat deloc”.

Însă recomandările pe care le-au făcut sunt ”ridicole”, ”ruşinoase” şi ”o insultă la adresa ţării noastre”, a subliniat el.

”ABUZ DE PUTERE”

Opoziţia democrată a denunţat imediat un amestec politic în acest dosar judiciar şi a evocat inclusiv un posibil ”abuz de putere”.

O confirmare a unor ordine venite de sus este faptul că Departamentul Justiţiei a cerut marţi o pedeapsă ”mai mică” împotriva lui Roger Stone, sub pretextul că recomandările iniţiale ”nu ar fi adaptate sau nu ar servi interesul justiţiei”.

În acest document - ”recomandări cu privire la pedeapsă amendate şi suplimentare de Guvern” - Departamentul Justiţiei citează o pedeapsă de trei-patru ani - între 37 şi 46 de luni” -, în opinia sa ”mai adaptată la pedepsele pronunţate tipic în dosare de obstrucţionare”.

”Departamentul Justiţiei şi secretarul Justiţiei Bill Barr sunt pregătiţi să treacă peste avizul procurorilor de carieră (...), în urma unui tweet de la miezul nopţii al preşdintelui care atacă durata pedepsei propuse”, a reacţionat într-un comunicat Adam Schiff, alesul democrat care a condus echipa de procurori în cadrul procesului de destituire a lui Trump în Senat.

Departamentul Justiţiei a afirmat, însă, că această decizie a fost luată înainte de tweetul lui Trump.

Şeful statului american a fost acuzat deja de obstrucţionarea justiţiei - în cadrul anchetei ruse -, prin destituirea la începutul mandatului său a directorului FBI James Comey, care ancheta cu privire la amestecuri străine în alegerile prezidenţiale din 2016.

Iar după 22 de luni de anchetă, Robert Mueller a anunţat că nu a găsit probe ale unei complicităţi între echipa de campanie a miliardarului republican şi Moscova în 2016, însă nu l-a disculpat pe Trump de suspiciuni de obstrucţionarea justiţiei.

În cadrul acestui dosar, preşedintele american l-a destituit şi pe secretarul său al Justiţiei de la acea vreme Jeff Sessions, căruia i-a reproşat că nu îl proteja suficient.

Numirea actualului secretar Bill Bar a fost percepută drept voinţa lui Trump de a pune la conducerea Justiţiei pe cineva care să-i fie loial.

Roger Stone este unul dintre cei şase membri ai anturajului mai mult sau mai puţin apropiat al şefului statului care au fost inculpaţi sau condamnaţi în urma anchetei ruse.

”Au existat atât de multe lucruri în ultimii ani care au distrus conceputul independenţei Justiţiei şi statului de drept”, şi-a exprimat regretul, pe Twitter, fostul consilier al lui Barack Obama David Axelrod.

”Acestea fiind spuse, aceasta este extraodinară”, a apreciat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.