Preşedintele american Donald Trump şi-a relansat luni atacurile contra anchetei ruse a procurorului special Robert Mueller, acuzând CIA din timpul administraţiei Obama că a vrut să comită un ”asasinat politic” infiltrându-se în echipa sa de campanie, relatează AFP.
”A fost un asasinat politic, nu o anchetă a (serviciilor americane de) informaţii”, a scris el pe Twitter, reluând acuzaţii ale unui comentator de la Fox News, Dan Bongino.
“John Brennan is panicking. He has disgraced himself, he has disgraced the Country, he has disgraced the entire Intelligence Community. He is the one man who is largely responsible for the destruction of American’s faith in the Intelligence Community and in some people at the....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 21, 2018
....top of the FBI. Brennan started this entire debacle about President Trump. We now know that Brennan had detailed knowledge of the (phony) Dossier...he knows about the Dossier, he denies knowledge of the Dossier, he briefs the Gang of 8 on the Hill about the Dossier, which....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 21, 2018
...they then used to start an investigation about Trump. It is that simple. This guy is the genesis of this whole Debacle. This was a Political hit job, this was not an Intelligence Investigation. Brennan has disgraced himself, he’s worried about staying out of Jail.” Dan Bongino
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 21, 2018
Bongino l-a acuzat în mod direct pe John Brennan - directorul CIA în timpul administraţiei Obama şi un fervent opozant al lui Trump - că se află la originea anchetei cu privire la o eventuală complicitate între echipa candidatului republican şi Rusia menite să-l ajute să obţină o victorie în alegerile prezidenţiale din 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Presa a dezvăluit săptămâna trecută că un informator CIA din Marea Britanie s-a întâlnit cu membri ai echipei candidatului Trump.
Acest informator lucra în cadrul anchetei lansate în vara lui 2016 de către FBI.
Donald Trump a cerut duminică deschiderea unei anchete de către Departamentul Justiţiei cu privire la acest caz, denunţând o supraveghere efectuată ”din motive politice”.
”Dacă cineva a infiltrat sau supravegheat participanţi la o campanie electorală din motive greşite, trebuie să aflăm şi să răspundem corect”, a declarat duminică seara, citat într-un comunicat, adjunctul secretarului Justiţiei Rod Rosenstein.
Această contra-anchetă, care va fi efectuată de către inspectorul general al departamentului, va trebui ”să stabilească dacă au existat nereguli sau o motivaţie politică în ancheta (serviciilor de informaţii) ale FBI cu privire la o persoană suspectată că s-a implicat împreună cu agenţi ruşi care s-au amestecat în alegeri”, a precizat într-un comunicat separat o purtătoare de cuvânt a departamentului, Sarah Isgur Flores.
Donald Trump, care denunţă fără încetare ancheta rusă drept o ”vânătoare de vrăjitoare”, este hotărât să dovedească faptul că elemente din cadrul puterii judiciare vor să-i submineze preşedinţia.
SLĂBIREA ANCHETEI
La un an de la deschiderea sa, pe 17 mai 2017, ancheta procurorului special atinge primul cerc din jurul miliardarului. Numeroşi apropiaţi şi colaboratori au fost interogaţi, iar patru au fost inculpaţi de infracţiuni financiare sau altele.
Însă, până acum, nu a fost făcută publică nicio probă concretă a unei colaborări între echipa lui Trump şi Guvernul rus.
Tabăra preşedintelui încearcă de-acum să slăbească ancheta - denunţând motivaţii politice din partea democraţilor, al căror scop ar fi să declanşeze o procedură de destituire a sa.
Republicanii vor să folosească acest argument cu scopul de a culege voturi în următoarele alegeri parlamentare, în noiembrie, în contextul în care majoritatea electoratului se declară opusă acestei proceduri.
Potrivit The New York Times (NYT), avocatul lui Donald Trump Rudy Giuliani a făcut o paralelă între ancheta rusă şi o anchetă cu privire la e-mailuri ale lui Hillary Clinton, redeschisă de FBI cu câteva săptămâni înainte de scrutin şi care ar fi costat-o victoria, consideră ea.
Giuliani a declarat duminică faptul că procurorul Mueller doreşte să-şi încheie ancheta până la 1 septembrie, cu scopul de nu interfera cu scrutinul de la jumătatea mandatului. Însă acest termen este condiţionat de interogarea de către procurorul special a preşedintelui la jumătatea lui iulie.
Trump s-a declarat pregătit să răspundă întrebărilor anchetatorilor. Apropiaţi de-ai săi încearcă, în pofida acestui lucru, să îl descurajeze să o facă, temându-se că va fi deservit de caracterul său furtunos.
În altă parte a anchetei, NYT a dezvăluit duminică faptul că fiul mai mare al lui Trump, Donald Jr, s-ar fi întâlnit în 2016 cu un consultant israelian şi un emisar al conducătorilor de la Golful Persic, care i-ar fi propus ajutorul lor în campanie.
Locatarul Casei Albe respinge dezvăluirile făcute de cotidian.
Alt consilier apropiat al lui Trump, Roger Stone, a declarat duminică la NBC News că se aştepta să fie inculpat în cadrul anchetei ruse.
”Se pare că acesta este un efort în vederea reducerii la tăcere şi pedepsirii susţinătorilor preşedintelui”, a declarat el, denunţând anchetatori ”care încearcă să inventeze o infracţiune penală cu privire la afacerile mele”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...