Preşedintele american Donald Trump a acceptat, până la urmă, să lase trupe în nord-estul Siriei, cu speranţa de a-i convinge pe europenii reticenţi să participe la o forţă de observare de aproximativ 1.000 de oameni, menită să-i protejeze pe aliaţii kurzi, relatează AFP.
”Eu nu dau înapoi”, a dat asigurări vineri Trump, care a anunţat în decembrie o întoarcere ”imediată” a celor aproximativ 2.000 de militari americani angajaţi în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria.
Pres. Trump changed his mind about withdrawing all U.S. troops from Syria; when announced in December, it prompted Defense Sec. James Mattis’ resignation.
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) February 22, 2019
WH now says about 400 Americans will remain in Syria indefinitely to prevent resurgence of ISIS.@CBSDavidMartin reports pic.twitter.com/sSIGKz4Qwk
Casa Albă a anunţat joi seara că Statele Unite menţin aproximativ 200 de militari în nord-estul Siriei.
”Un mic grup de menţinere a păcii, de aproximativ 200 de militari va rămâne în Siria o anumită vreme”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders, în urma unei convorbiri la telefon între Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
Senatorul republican Lindsey Graham, care s-a opus în mod public retragerii militare totale din Siria, s-a felicitat, pe postul Fox News, de decizia preşedintelui american, care şi-”a ajustat politica”.
”Acesta este un plan foarte bun”, a declarat Graham, care a apărat această idee în ultimele zile, la Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC), săptămâna trecută. ”Aceşti 200 de militari vor atrage probabil 1.000 de europeni”, a apreciat el.
”Mii de europeni au fost ucişi de combatanţi SI veniţi din Siria în Europa”, a declarat senatorul, exagerând - cu mult - numărul atentatelor atribuite SI în Europa. ”Acum, sarcina îi revine Europei. 80% din operaţiune ar trebui să fie europeană, iar poate 20% nouă”.
Potrivit estimărilor din Global Terrorism Index - întocmit anual de centrul de cercetare Institute for Economics and Peace -, terorismul s-a soldat cu aproximativ 700 de morţi în Europa începând din 2014, anul autoproclamării SI al ”califatului” său într-un vast teritoriu de o parte şi de alta a frontierei în Siria şi Irak.
Însă Trump vrea să retragă trupele americane din teatre externe ca Siria şi Afgaistan, potrivit sloganului său ”America mai întâi” (”America First”).
”A FACE LUCRURILE POSIBILE”
Şeful Statului Major american, generalul Joe Dunford, s-a declarat convins că europenii vor accepta să participe la această forţă, acum că Statele Unite au acceptat să memnţină unele efective.
”Nu există nicio schimbare în campania militară”, a declarat el pentru presă. ”Resursele sunt ajustate, pentru că ameninţarea s-a schimbat”.
Obiectivul este dublu - să se menţină un efort antiterorist cu scopul de a evita o resurgenţă a SI, care a trecut în clandestinitate, şi, de asemenea, să nu fie abandonaţi în voia sorţii kurzii din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), care au purtat la sol în Siria lupte împotriva SI cu susţinerea coaliţiei şi pe care Turcia ameninţă să-i atace.
”Avem nevoie de o zonă tampon între Turcia şi Forţele Democratice”, a declarat Graham. ”Nu putem să terminăm un război declanţând altul”, a adăugat el.
Şeful Pentagonului Patrick Shanahan a dat asigurări că misiunea militarilor americani în Siria nu s-a schimbat, în timp ce-l primea, vineri, pe ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.
”Tranziţia la care lucrăm este stabilizarea şi îmbunătăţirea capacităţilor forţelor de securitate locale”, a adăugat secretarul interimar american al Apărării. ”Vom face asta ca parteneri startegici”.
Omologul său turc a ţinut să sublinieze că Ankara nu are nimic împotriva populaţiei kurde din Siria.
”Cele împotriva cărora luptăm noi sunt organizaţiile teroriste”, a adăugat el, referindu-se la miliţia kurdă Unităţile pentru Protecţia Poporului (YPG), o componentă a FDS.
La Munchen, ideea acestei zone de securitate a fost primită bine de europeni, care au fost luaţi din scurt de decizia unilaterală a lui Trump de a se retrage din Siria.
”Este absolut exclus să avem francezi la sol fără americani” pe teren, declara pentru AFP o surswă franceză.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colenelul Sean Robertson, a declarat că va fi vorba despre o ”forţă multinaţională de observaţie şi supraveghere”, care va fi alcătuită în principal din trupe aliate şi care va fi desfăţurată într-o ”zonă de securitate”, în nord-estul Siriei.
În afară de cei 200 de militari din nord-est, Washingtonul intenţionează să menţină 100-200 de militari în baza americană de la al-Tanf, în sudul Siriei, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...