Donald Trump reia ofensiva luni, în domeniile imigraţiei şi securităţii, odată cu semnarea unui nou decret care interzice intrarea în Statele Unite a călătorilor din şase dintre cele şapte ţări musulmane vizate iniţial, şi care-i omite pe deţinătorii de vize şi de ”cărţi verzi”, relatează AFP.
Irakul nu se mai află printre ţările ai căror cetăţeni nu vor mai putea pune piciorul în Statele Unite, iar Guvernul său s-a felicitat deja pentru acest lucru.
Decretul va intra în vigoare pe 16 martie, pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit unor documente publicate luni de către Departamentul pentru Securitate Internă.
Suspendarea primirii refugiaţilor este de asemenea antrenată, pentru o perioadă de 120 de zile. Însă cei care erau deja programaţi să vină în Statele Unite vor avea dreptul să vină.
Acţiunea preşedintelui corespunde promisiunilor de campanie ale republicanului, care s-a angajat să inmplementeze o politică de ”verificare extremă” la frontiere, cu scopul de a împiedica infiltrări jihadiste.
Primul său decret, semnat la o săptămână după ce a preluat puterea, a provocat un val de proteste în lume, iar Trump a fost acuzat de discriminarea musulmanilor, o măsură care poate fi anticonstituţională.
Noua versiune urmează să-i permită să treacă de obstacolul justiţiei, care a spuspendat aplicarea textului iniţial pe 3 februarie.
”FĂRĂ HAOS”
Cele şase ţări vizate sunt cele trei ţări care apar pe lista Departamentului de Stat ca ţări care ”susţin terorismul” - Iranul, Siria, Sudan -, dar şi altele, identificate în administraţia precedentă ca prezentând un risc - Libia, Somalia şi Yemenul.
Irakul este scutit, deoarece Guvernul său ar fi acceptat să furnizeze informaţii suplimentare despre cetăţenii care cer vize, potrivit Washingtonului. Bagdadul a protestat zgomotos faţă de interdicţii.
”Am primit asigurări din partea Guvernului irakian că vom fi în măsură să efectuăm verificările necesare”, a declarat un oficial american de rang înalt.
Precauţiile acestei versiuni 2.0 a decretului vizează să evite scenele de confuzie văzute în aeroporturi americane şi străine după 27 ianuarie.
”Nu va fi haos pe aeroporturi”, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul securităţii pentru presă. ”Perioada de implementare va fi foarte senină”.
Persoane care deţin cărţi verzi sau vize, de toate vârstele, - inclusiv studenţi, ingineri sau medici - au fost plasate deja în detenţie sau chiar expulzate. Familii de refugiaţi, cu bilete de avion în mână, au fost împiedicate să se îmbarce în avion către Statele Unite. Cel puţin 60.000 de vize au fost revocate.
Aceste vize revocate au început deja să fie restabilite şi vor fi acceptate, iar toate persoanele care benefciau de o viză pe 27 ianuarie vor putea să folosească.
”Dacă aveţi o viză validă, nu veţi avea vreo problemă”, a dat asigurări un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat.
Persoane cu dublă cetăţenie, de exemplu franco-iranienii, nu vor fi vizaţi în cazul în care călătoresc cu un paşaport francez, dar este necesar, de anul trecut, să ceară viză.
REFUGIAŢI ANCHETAŢI
Refugiaţii sirieni vor fi trataţi ca ceilalţi refugiaţi, după ce suspendarea primirii lor urma să fie, potrivit versiunii iniţiale a decretului, suspendată pe termen nedeterminat.
Noua decizie ar urma să reprezinte o uşurare pentru sutele de mii de iranieni sau sirieni care muncesc sau studiază în Statele Unite.
Însă Trita Parsi, preşedintele National Iranian American Council, consideră că Guvernul ”doar caută să limiteze scenele de oroare pe aeroporturi şi nu să reducă intoleranţa în Statele Unite sau să îmbunătăţească securitatea”.
”Pentru noi nu este o victorie că descoperă ei Constituţia”, a declarat el pentru AFP, întrebându-se totodată cum vor fi trataţi cei cu dublă cetăţenie, ca franco-italienii, care vor cere viză.
Washingtonul consideră că noile măsuri sunt necesare în numele securităţii naţionale.
Autorităţile au dezvăluit că aproximativ 300 de refugiaţi prezenţi în Statele Unite sunt vizaţi de anchete FBI pentru terorism.
”Nu este o măsură împotriva musulmanilor”, a declarat un oficial de rang înalt. ”Este vorba despre o suspendare temporară a admiterii cetăţenilor din şase ţări care sunt state eşuate sau susţin terorismul şi asupra cărora noi nu putem să facem suficiente verificări”.
Schimbarea este binevenită pentru Casa Albă, care şi-a petrecut weekendul apărând acuzaţiile lui Donald Trump la adresa lui Barack Obama. Preşedintele l-a acuzat pe predecesorul său că a ordonat interceptări telefonice împotriva Trump Tower, fără să prezinte probe în acest sens.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...