Fostul preşedinte Donald Trump a părăsit sală de judecată din Manhattan după ce a fost pus sub acuzare marţi şi i-au fost aduse la cunoştinţă 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor date contabile, acuzaţii pentru care a pledat nevinovat, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Donald Trump a devenit astfel primul preşedinte din istoria SUA care este pus sub acuzare.

El nu a făcut nicio declaraţie în timp ce a părăsit sala de judecată. Imediat ce Trump a ieşit din clădire, s-a urcat în maşină, iar coloana parcată afară s-a pus în mişcare.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Actul de acuzare emis săptămâna trecută de un mare juriu împotriva fostului preşedinte Donald Trump a fost desigilat, potrivit unei surse citate de CNN. Procurorul de caz este aşteptat să facă declaraţii de presă.

Ancheta a pornit de la o plată făcută actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, plată care a fost mascată în documentele contabile ca onorariu pentru avocatul lui Trump.

Donald Trump, favorit la nominalizarea republicană din 2024, a pledat marţi nevinovat la cele 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor documente contabile, în urma anchetei privind banii plătiţi unei vedete porno în schimbul tăcerii. Trump consideră acuzaţiile drept motivate politic.

Orice eventual proces este cel puţin la peste un an distanţă, au declarat experţii juridici. Iar faptul de a fi pus sub acuzare sau chiar condamnat nu îl împiedică din punct de vedere legal pe Trump să candideze la preşedinţie.

Purtând un costum albastru închis şi o cravată roşie, Trump, în vârstă de 76 de ani, a afişat puţine emoţii pe chip când a salutat mulţimea adunată în faţa tribunalului, atunci când a sosit pentru a se preda, conform procedurii.

Trump s-a predat mai întâi la biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, apoi a urmat procedura de punere sub acuzare în faţa judecătorului Juan Merchan. La această audiere, un acuzat aude acuzaţiile care i se aduc şi poate pleda vinovat sau nevinovat.

Anterior, lui Trump i-au fost luate amprentele, dar nu i s-a făcut nicio fotografie de identificare. Apoi, cu un aer sumbru, Trump nu a spus nimic în timp ce a trecut pe lângă poliţie şi a traversat un hol al tribunalului înainte de a intra în sala de judecată pentru procedura de punere sub acuzare.

Primul preşedinte american în exerciţiu sau fost preşedinte al SUA care se confruntă cu acuzaţii penale, Trump a fost pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan săptămâna trecută.

În postări pe reţelele sociale înainte de punerea sub acuzare, Trump îşi reluase atacurile la adresa lui Merchan, care anul trecut a prezidat un proces în care compania imobiliară a lui Trump a fost condamnată pentru fraudă fiscală.

Trump, care a ocupat funcţia de preşedinte între 2017 şi 2021, a anunţat în noiembrie că vrea să redevină preşedinte în 2024.

Omul de afaceri devenit politician este o figură familiară de zeci de ani în New York, oraşul în care a fost crescut, şi-a construit afacerea imobiliară şi a devenit o celebritate.

Într-o postare pe reţelele sociale, Trump a declarat că Tribunalul districtual din Manhattan este un "loc de desfăşurare foarte incorect" şi a îndemnat ca dosarul să fie mutat în cartierul Staten Island din New York, care votează în mod regulat republican.

Într-o zi răcoroasă şi însorită de început de primăvară în cel mai populat oraş din SUA, susţinătorii şi criticii lui Trump au fost separaţi de garduri metalice instalate de poliţie pentru a încerca să menţină ordinea, deşi au existat unele confruntări.

Sute de susţinători ai lui Trump, într-un parc situat vizavi de tribunalul din Manhattan, au aplaudat şi au fluierat, fiind mai numeroşi decât detractorii săi. Criticii lui Trump ţineau pancarte, inclusiv una cu Trump îmbrăcat într-o uniformă de puşcărie, cu dungi, în spatele gratiilor, şi o alta pe care scria "Închideţi-l".

Avansul lui Trump s-a mărit în faţa rivalilor în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidenţiale, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, realizat după ce s-a aflat că acesta va fi acuzat penal.

Aproximativ 48% dintre republicani spun că doresc ca Trump să fie candidatul prezidenţial al partidului lor, în creştere de la 44% luna trecută. Pe locul al doilea se află guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a scăzut de la 30% la aproximativ 19%. Mai mult de două treimi dintre participanţii la sondaj au declarat că sunt convinşi că Trump a plătit bani pentru tăcere lui Stormy Daniels, dar jumătate cred că acuzaţiile au fost motivate politic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.