Treizeci şi patru de militari americani au suferit leziuni cerebrale în urma atacului de la 8 ianuarie cu 22 de rachete al Gardienilor Revoluţiei vizând baza aeriană Ain al-Assad în care se aflau, în Irak, un bilanţ în creştere care a irupt în campania prezidenţială americană, după ce Donald Trump a anunţat că nicio persoană nu a fost rănită în atac, relatează AFP.
Dintre cei 34 de militari, jumătate s-au întors deja în unităţile lor, însă opt militari au fost reptriaţi în Statele Unite, iar alţi nouă au fost evacuaţi către un spital militar american în Germania.
Aceşti militari răniţi primesc îngrijiri pentru comoţii cauzate de explozii, a precizat vineri, într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Jonathan Hoffman.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Între simptomele prezentate de aceşti militari, el a citat ”dureri de cap, ameţeli, hipersensibilitate la lumină, agitaţie şi greaţă”.
Aceste simptome au dispărut rapid în unele cazuri, însă în cazul altora s-au agravat, iar militarii a fost necesar să fie evacuaţi.
În noaptea de 7 spre 8 ianuarie, Teheranul a lansat 22 de rachete asupra bazelor irakiene Ain al-Assad (vest) şi Erbil (nord), în care sunt staţionaţi unii dintre cei 5.200 de militari americani desfăşuraţi în Irak, ca represalii faţă de asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani.
”Niciun american nu a fost rănit în atacurle din noaptea trecută”, declara la puţin timp după atac preşedintele american Donald Trump într-un discurs televizat.
Însă, săptămâna trecută Pentagonul a recunoscut că 11 militari au suferit, în realitate, comoţii cerebrale.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a explicat vineri noul bilanţ prin faptul că aceste simptome apar după mai multe zile.
”DURERI DE CAP”
Întrebat despre acest lucru la Davos, preşedintele american, care caută să evite orice escaladare militară cu Teheranul, a minimalizat din nou, miercuri, atacurile iraniene cu rachetă.
”Am auzit că-i doare capul”, a spus el.
”Eu nu consider asta o rană gravă”.
Declaraţile sale au fost aprig criticate de opoziţia democrată.
Apreciind că Trump a ”minţit” atunci când a anunţat că nu există niciun rănit la o zi după atacurile iraniene, aleasa democrată Debbie Wasserman Schultz a subliniat pe Twitter că ”aproape jumătate dintre comoţiile cerebrale necesită intervenţii chirurgicale şi pot conduce la handicapuri permanente”.
Fostul vicepreşedinte Joe Biden i-a menţionat pe cei 34 de răniţi la un miting de campanie în New Hampshire.
Donald Trump a ”respins cu un dos de mână rănile suferite de curajoşii militari care au fost bombardaţi” de iranieni în Irak, a denunţat candidatul în alegerile primare democrate, după care a evocat declaraţiile preşedintelui american cu privire la ”dureri de cap” ale militarilor americani.
”Sincer, consider acest lucru îngreţoşător”, a conchis el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.