Treisprezece loturi de ouă contaminate au ajuns în Franţa din Olanda, în luna iulie, a declarat ministrul francez al Agriculturii, citat de Euronews.
Ouăle contaminate au fost livrate la două fabrici de produse alimentare din vestul Franţei, care folosesc ouă ca ingrediente.
Deocamdată nu este clar despre câte ouă este vorba, dar toate sunt contaminate cu insecticidul Fipronil, folosit împotriva puricilor şi păduchilor. Cantitatea de toxină este peste pragul maxim recomandat în cazul copiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Efectele includ ameţeli, greaţă şşi vărsături”, potrivit toxicologului Alfred Bernard, care a subliniat că se înregistrează foarte rar cazuri de deces. “Poate un caz la 30 de ani. Ar trebui consumat în doze enorme”, a spus el.
Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu fipronil, o substanţă potenţial periculoasă pentru oameni.
Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile. În cantităţi mari, insecticidul este considerat „cu un grad moderat de periculozitate” şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Potrivit primelor informaţii ale anchetei, substanţa toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.
Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Informaţia nu a fost confirmată oficial.
Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.
Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea.
Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...