Cel puţin trei persoane au fost rănite, zeci de clădiri au fost distruse, linii electrice au fost smulse, iar trenuri au deraiat în centrul Statelor Unite, unde peste 70 de tornade au fost înregistrate de către serviciul meteorologic american NWS, în principal în oraşul Omaha, în statul Nebraska, şi în apropiere de Iowa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”M-am ascuns cât de repede am putut împreună cu familia mea, iar apoi a venit zgomotul şi puteam vedea tornada. Ne-am adăpostit şi o puteam auzi, puteam auzi lucruri lovind casele oamenilor”, declară un locuitor din Omaha, Brent Richardson.

Trecerea unei tornade este ”la fel de îngrozitoare” ca cea ”a celui mai mare tren de marfă care trece prin tine, prin casa ta”, spune el.

Imagini filmate vineri de către vânători de tornade şi postate pe reţele de socializare surprind vârtejuri sumbre care sfâşie cerul.

La Elkhorn, la periferia oraşului Omaha, imagini surprind case ”rase”, acoperişuri luate de vânt şi arbori ”despuiaţi”.

”Salvatori continuă să verifice casele atinse şi să acorde asistenţă unor eventuali răniţi”, anunţă pe X Poliţia din Omaha.

Mai la sud, aproape de oraşul Lincoln, o tornadă a lovit un hangar industrial.

Aproximativ 70 de persoane care se aflau în interior în timpul surpării clădirii au fost evacuate, dar trei dintre ele au fost rănite, fără ca viaţa să le fie în pericol, au anunţat într-o conferinţă de presă autorităţile din comitatul Lancaster.

NWS, care a emis vineri numeroase alerte de tornadă în mai multe state din centrul Statelor Unite, preconiza o continuare a acestui fenomen meteorologic sâmbătă, în această regiune vastă de cîmpii agricole, până în Texas.

Tordandele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant pe atât de greu de prevăzut, sunt relativ frecvente în Statele Unite, mai ales în centrul şi sudul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.