Uniunea Europeană solicită informaţii de la platforma de socializare X despre reducerile resurselor sale de moderare a conţinutului, ca parte a primei sale investigaţii majore asupra companiei în temeiul noii sale legi dure care guvernează conţinutul online, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat miercuri că a solicitat informaţii de la X în temeiul Digital Services Act, legea sa inovatoare în domeniul tehnologiei, care impune platformelor online să adopte o abordare mult mai strictă în ceea ce priveşte controlul conţinutului ilegal şi dăunător de pe platformele lor.

Comisia a declarat că este îngrijorată de raportul de transparenţă al X transmis autorităţii de reglementare în martie 2024, care a arătat că şi-a redus echipa de moderatori de conţinut cu aproape 20%, comparativ cu numărul de moderatori pe care l-a raportat într-un raport de transparenţă de la începutul lunii octombrie 2023.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

X a redus acoperirea lingvistică în UE de la 11 limbi la şapte, a spus comisia, citând din nou raportul de transparenţă al companiei.

Comisia a spus că solicită mai multe detalii de la X cu privire la evaluările riscurilor şi măsurile de atenuare legate de impactul inteligenţei artificiale generative asupra proceselor electorale, diseminarea de materiale ilegale şi protecţia drepturilor fundamentale.

X, care anterior era cunoscută sub numele de Twitter, nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii atunci când a fost contactată de CNBC.

X trebuie să furnizeze informaţiile solicitate de UE cu privire la resursele sale de moderare a conţinutului şi la AI generativă până pe 17 mai, a spus comisia.

Răspunsurile rămase la întrebările comisiei trebuie să fie furnizate cel târziu pe 27 mai, a spus agenţia.

Comisia a spus că cererea sa de informaţii este un pas suplimentar într-o anchetă oficială privind încălcările Legii privind serviciile digitale recent introduse de UE.

Comisia a iniţiat proceduri formale de încălcare a dreptului comunitar împotriva X în decembrie anul trecut, după ce au fost exprimate îngrijorări cu privire la abordarea sa de a combate conţinutul ilegal din jurul războiului Israel-Hamas.

La acea vreme, Comisia a declarat că investigaţia sa se va concentra pe respectarea de către X a obligaţiilor sale de a contracara diseminarea conţinutului ilegal în UE, eficacitatea paşilor platformei de socializare pentru combaterea manipulării informaţiilor şi măsurile sale de creştere a transparenţei. Oficialii UE au spus că solicitările de informaţii au ca scop să se bazeze pe dovezile adunate până acum în legătură cu ancheta sa în cadrul DSA asupra X.

Aceste dovezi includ raportul de transparenţă al X din martie, precum şi răspunsurile la solicitările anterioare de informaţii privind ceea ce face X pentru a aborda riscurile de dezinformare legate de riscurile generative ale inteligenţei artificiale.

DSA, care a intrat în vigoare abia în noiembrie 2022, solicită platformelor online mari, cum ar fi X, să reducă riscul dezinformării şi să instituie proceduri riguroase pentru a elimina discursurile instigatoare la ură, echilibrând în acelaşi timp acest lucru cu preocupările legate de libertatea de exprimare.

Companiile care au încălcat regulile se confruntă cu amenzi de până la 6% din veniturile lor anuale globale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.