Europa trebuie să sprijine Ucraina mai mult ca niciodată, a declarat luni şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, în timp ce blocul a convenit să impună mai multe sancţiuni Rusiei înainte de o serie de întâlniri la Bruxelles, Kiev şi Washington prevăzute în această săptămână, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Kremlinul afirmă că UE, spre deosebire de SUA, este hotărâtă să continue conflictul din Ucraina

Oficialii europeni au fost lăsaţi pe dinafară în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a purta discuţii direct cu Rusia, respingând atât Kievul, cât şi Europa.

„Trebuie să sprijinim Ucraina acum, mai mult ca oricând”, a declarat şefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

Cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, asupra căruia miniştrii au convenit luni, include o interdicţie privind importurile de aluminiu primar şi vânzările de console de jocuri, precum şi listarea proprietarilor şi operatorilor a 74 de nave din aşa-numita flotă fantomă a Rusiei, utilizată pentru a eluda sancţiunile.

Între timp, mai mulţi lideri şi miniştri ai UE se află luni la Kiev pentru a-şi marca sprijinul pentru Ucraina cu ocazia împlinirii a trei ani de la invazia Rusiei.

Ucraina va primi o nouă tranşă de 3,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene în luna martie, a declarat la Kiev şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la un ajutor aprobat anterior. Von der Leyen a declarat, de asemenea, că Ucraina va beneficia de planurile UE de creştere a producţiei europene de arme şi a capacităţilor de apărare.

Liderii Franţei şi Marii Britanii se deplasează în această săptămână în Statele Unite pentru a se întâlni cu Donald Trump, care a semnalat că nu mai este dispus să ajute Ucraina şi vrea încetarea rapidă a ostilităţilor cu Moscova.

Kaja Kallas a anunţat, la rândul său, că se va deplasa marţi în Statele Unite pentru a se întâlni cu secretarul de stat Marco Rubio, pentru a discuta despre relaţiile UE-SUA, dar şi despre convorbirile dintre SUA şi Rusia privind încetarea războiului din Ucraina. „Puteţi discuta orice doriţi cu Putin, dar dacă este vorba despre Ucraina şi Europa, atunci şi Ucraina şi Europa trebuie să fie de acord cu această înţelegere”, a declarat Kallas.

Mai mulţi miniştri de externe prezenţi luni la o reuniune la Bruxelles au purtat culorile albastru şi galben pentru a marca sprijinul lor pentru Kiev. Unii, inclusiv ministrul spaniol Jose Manuel Albares, au spus că nu trebuie să se confunde victima, Ucraina, cu agresorul, Rusia.

„Este total inacceptabil, aşa cum doreşte SUA să facă astăzi la Naţiunile Unite, să pună cele două ţări pe picior de egalitate”, a declarat şi ministrul belgian de externe, Maxime Prévot. „Există un agresor şi există o victimă”, a punctat diplomatul.

Kallas însăşi a spus că este „clar” că „naraţiunea rusă” este reprezentată în ceea ce spune Trump despre războiul Rusia-Ucraina.

DECLARAŢIA COMUNĂ A LIDERILOR UE LA TREI ANI DE LA INVAZIA RUSĂ ÎN UCRAINA

Între timp, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au transmis luni o declaraţie comună cu ocazia a trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în care, spre deosebire de Donald Trump, subliniază că Rusia şi Vladimir Putin poartă întreaga responsabilitate pentru lansarea acestui război şi trebuie traşi la răspundere de justiţia internaţională. În declaraţie, cei trei lideri menţionează pregătirea pentru consolidarea apărării comune şi a „suveranităţii europene” şi spun că Ucraina va fi integrată în Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, ei transmit şi un mesaj adresat clar Statelor Unite: „Într-un mediu internaţional şi geopolitic dificil, subliniem importanţa menţinerii solidarităţii transatlantice şi globale cu Ucraina. Subliniem necesitatea de a asigura concentrarea continuă a comunităţii internaţionale asupra sprijinirii Ucrainei în realizarea unei păci cuprinzătoare, juste şi durabile, bazată pe formula de pace ucraineană”, spun ei în declaraţia comună.

Redăm integral declaraţia comună:

„În urmă cu trei ani, Rusia a început războiul său ilegal şi la scară largă de agresiune împotriva Ucrainei. Războiul brutal al Rusiei vizează în mod deliberat infrastructura civilă şi critică. Poporul ucrainean a dat dovadă de curaj în apărarea ţării sale şi a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. Aducem un omagiu tuturor celor care şi-au sacrificat viaţa şi au pierdut persoane dragi pentru independenţa şi libertatea Ucrainei.

Rusia şi liderii săi poartă întreaga responsabilitate pentru acest război şi pentru atrocităţile comise împotriva populaţiei ucrainene. Continuăm să solicităm tragerea la răspundere pentru toate crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise. Salutăm paşii făcuţi recent în direcţia înfiinţării unui Tribunal Special pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană şi partenerii săi au acţionat rapid şi unitar pentru a sprijini Ucraina. Uniunea Europeană a acordat Ucrainei asistenţă economică, umanitară, financiară şi militară în valoare totală de 135 de miliarde EUR, dintre care 48,7 miliarde EUR reprezintă asistenţă militară. Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei sprijin financiar regulat şi previzibil, inclusiv pentru reconstrucţia ţării după război.

Rusia şi poporul său plătesc un preţ pentru acţiunile liderului lor. Împreună cu partenerii noştri, am impus sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei şi a celor care sunt complici la război şi rămânem dispuşi să sporim presiunea asupra Rusiei pentru a-i limita capacitatea de a purta războaie. Folosim deja profiturile excepţionale provenite din îngheţarea activelor ruseşti pentru a sprijini industria de apărare şi redresarea energetică a Ucrainei. Astăzi, am adoptat un al şaisprezecelea pachet de sancţiuni pentru a spori şi mai mult presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune.

În paralel, am luat măsuri fără precedent la nivelul UE pentru a creşte producţia industriei europene de apărare şi vom continua să ne sporim capacitatea. Acest lucru ne va permite să ne intensificăm sprijinul militar şi cooperarea cu Ucraina, consolidând în acelaşi timp pregătirea noastră de apărare şi suveranitatea europeană.

Ucraina face parte din familia noastră europeană. Ucrainenii şi-au exprimat dorinţa pentru un viitor în cadrul Uniunii Europene. Am recunoscut acest lucru prin acordarea statutului de ţară candidată Ucrainei şi prin lansarea negocierilor de aderare. Ucraina a înregistrat progrese semnificative în reformele legate de aderare, în cele mai dificile circumstanţe. Integrăm deja Ucraina în piaţa internă a UE. Viitorul Ucrainei şi al cetăţenilor săi se află în Uniunea Europeană.

Într-un mediu internaţional şi geopolitic dificil, subliniem importanţa menţinerii solidarităţii transatlantice şi globale cu Ucraina. Subliniem necesitatea de a asigura concentrarea continuă a comunităţii internaţionale asupra sprijinirii Ucrainei în realizarea unei păci cuprinzătoare, juste şi durabile, bazată pe formula de pace ucraineană.

Suntem ferm alături de Ucraina, reafirmând că pacea, securitatea şi justiţia vor prevala”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.