Prelungirea ultimului tratat de dezarmare americano-rus New SRART a intrat miercuri în vigoare, după ce a fost prelungită de Statele Unite ale lui Joe Biden, care urmează de-acum să abordeze multiple ”provocări” din partea Moscovei, începând cu soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.
”În timp ce lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele americane, vom acţiona de asemena pentru a face Rusia să dea socoteală pentru actele antagoniste şi încălcările drepturilor omului, în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri”, a avertizat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.
Comunicatul care anunţă prelungirea acestui acord-cheie cu cinci ani - până la 5 februarie 2028 -, aprobată de partea rusă anterior, rezumă bine echilibrul delicat între dialogul şi fermitatea pe care încearcă să-l găsească administraţia Biden.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În contextul în care noul preşedinte american pune în scenă zilnic semnarea primelor sale măsuri, prelungirea foarte aşteptată a tratatului a fost validată - aproape pe ascuns - cu două zile înainte de expirarea documentului.
”Preşedintele Biden s-a angajat să-i protejeze pe americani de ameninţările nucleare prin restabilirea leadershipului american în domeniul controlului armamentului şi neproliferării. Azi, Statele Unite fac un prim pas pentru a-şi respecta acest angajament, prin prelungirea Tratatului New START cu Federaţia rusă pe cinci ani”, anunţă Antony Blinken.
”O competiţie nucleară fără limite ne-ar pune pe toţiîn pericol”, pledează el.
Semnat în 2010, acordul limitează arsenalele la un minimum de 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de către fecare dintre cele două ţări, reprezentând o reducere cu aproape 30% faţă de precedentul prag, stabilit în 2002.
MOMENTUL DECIZIILOR SE APROPIE
Negocierile cu privire la prelungire au rămas în impas în preşedinţia lui Donald Trump.
Prelungirea oficială este aplaudată de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care consideră că ”este începutul, nu sfârşitul unui efort de consolidare şi mai mult a controlului internaţional al armamentului”.
Rusia, care a promulgat vineri o lege care prelungeşte New START, a salutat, la rândul său, salvarea acestei ”pietre de temelie a securităţii internaţonale”.
Diplomaţia rusă avertizează, într-un comunicat, că sunt necesare ”eforturi semnificative” în vederea repunerii pe şine a dialogului între cele două puteri adversare în aceste subiecte.
”Este un început. Acum începe sarcina dificlă în vederea gestionării relaţiei americnao-ruse”, care se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, în urmă cu 30 de ani, rezumă, pe Twitter, fostul diplomat american Brett Bruen, care conduce un cabinet de consultanţă.
Iar acest lucru este necesar în primul rând pe vastul teren în paragină al dezarmării.
Antony Blinken consideră că această prelungire a New START oferă un răgaz în vederrea unei încercări de încadrare a ”ansamblului armanentului nuclear” cu Rusia, dar şi în vederea unei încercări de ”reducere a pericolelor reprezentate de arsenalul nuclear modern şi tot mai mare al Chinei” - un obiectiv afişat în zadar de către Donald Trump.
Acordul New START nu împiedică ”deschierea largă a ochilor la provocările pe care le reprezintă Rusia la adresa Statelor Unite şi lumii”, dă asigurări secretarul de Stat american.
El intervine în plină intensificare a tensiunilor între Occident şi Moscova, în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok, arestării şi apoi condamnării la închisoare a lui Aleksei Navalnîi.
După o serie de denunţări foarte ferme, administraţia Biden este necesar să arate rapid până unde este pregătită să meargă în privinţa represaliilor şi sancţiunilor, cu atât mai mult cu cât noul preşedinte american a promis ofermitate, o ruptură faţă de bunăvoinţa adesea afişată de către Donald Trump faţă de preşedinele rus Vladimir Putin.
Pentru moment, diplomaţia americană evocă examinarea solicitată de către Casa Albă serviciilor de informaţii cu privire la tot ceea ce reproşează Moscovei - de la soarta lui Aleksei Navalnîi la recentul atac cibernetic uriaş şi la amestecuri în alegeri.
Însă ora deciziilor se apropie şi va determina, probabil, amploarea înfruntării americano-ruse în viitorii ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...