Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de sfârşit, pe măsură ce China ajunge la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai semnificative puncte de inflexiune din ultimele secole, a afirmat fostul premier britanic Tony Blair, relatează Reuters.
Lumea se află într-un punct de cotitură în istorie comparabil cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbuşirea Uniunii Sovietice: dar de data aceasta Occidentul nu este în mod clar în ascensiune, a subliniat Blair.
”Ne apropiem de sfârşitul dominaţiei politice şi economice occidentale”, a spus Blair într-o prelegere intitulată ”După Ucraina, ce lecţii urmează pentru leadershipul occidental?, la un forum privind alianţa dintre Statele Unite şi Europa, la Londra.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Lumea va fi cel puţin bipolară şi posibil multipolară. Cea mai mare schimbare geo-politică a acestui secol va veni din China, nu din Rusia”, a mai precizat el.
Războiul din Ucraina a clarificat că Occidentul nu se poate baza pe China ”pentru a se comporta în modul pe care l-am considera raţional”, a mai spus oficialul britanic.
”Locul Chinei ca superputere este firesc şi justificat. Nu este Uniunea Sovietică. Aliaţii săi vor fi probabil Rusia şi Iranul”, a adăugat Blair.
Occidentul nu ar trebui să îi permită Chinei să îl să depăşească din punct de vedere militar, a spus el.
”Ar trebui să creştem cheltuielile pentru apărare şi să menţinem superioritatea militară. Statele Unite şi aliaţii lor ar trebui să fie suficient de superiori pentru a face faţă oricărei eventualităţi sau tip de conflict şi în toate domeniile”, a conchis fostul premier al Marii Britanii.
Invazia Rusiei în Ucraina a ucis mii de oameni şi a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulţi oameni se temeau că lumea este în pragul războiului nuclear.
Preşedintele Vladimir Putin spune că Occidentul a declarat război economic încercând să izoleze economia Rusiei cu sancţiuni, iar Kremlinul susţine că Rusia se va alia cu puteri precum China şi India.
Preşedintele chinez Xi Jinping a continuat să-l sprijine pe Putin şi a criticat ”abuzul” sancţiunilor din partea Occidentului. Putin a creat ceea ce el numeşte un ”parteneriat strategic” cu China.
În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după ce s-a deschis investiţiilor străine şi a introdus reforme de piaţă, a devenit a doua cea mai mare economie din lume.
Se estimează că economia Beijingului o va depăşi pe cea a Statelor Unite într-un deceniu şi este lider în unele tehnologii ale secolului 21, cum ar fi inteligenţa artificială, medicina regenerativă şi polimerii conductivi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.