Armata israeliană a bombardat intensiv, joi, sudul Fâşiei Gaza, în urma unui turneu în Orientul Mijlociu al şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, care încearcă să smulgă un acord al unui armistiţiu în războiul din enclava palestiniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tiruri intense de artilerie şi atacuri - din elicoptere - israeliene în sectorul Rafah, în extremitatea de sud a teritoriului palestinian, la frontiera cu Egiptul, au fost semnalate în primele ore ale zilei.

Miercuri, mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, aliata mişcării islamiste plaestiniene Hamas, a lansat o adevărată ploaie de rachete în nordul Israelului şi a ameninţat să-şi intensifice atacurile pentru a răzbuna uciderea unui comandant militar de rang înalt, marţi, într-un atac israelian în sudul Libanului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Joi devreme, sirene de alarmă au răsunat în nmordul Israelului, potrivit armatei israeliene.

În Yemen, rebelii huthi, aliaţii Hamas, au revendicat un atac care a avariat, la Marea Roşie, un vrachier grec pe care-l suspectau de legături cu Israelul.

Antony Blinken şi-a încheiat turneul de patru zile în regiune, inclusiv în Israel, la Doha, în Qatar.

Statele Unite cooperează cu ţările mediatoare - Qatarul şi Egiptul - în vederea ajungerii la un acord al unui armistiţiu, a anunţat secretarul Departamentului de Stat american.

”Cu cât acesta (războiul) va dura mai mult, cu atât oamenii vor suferi mai mult şi a venit vremea ca târguielile să se termine”, a subliniat el.

Marţi, Hamasul a anunţat că a remis Qatarului şi Egiptului răspunsul său la planul anuţat la 31 mai de către preşedintele american Joe Biden.

Acest plan prevede, într-o primă fază, un armistiţiu de şase săptămâni şi o retragere a Israelului din zone intens populate în Fâşia Gaza, o eliberare a anumitor ostatici ţinuţi în enclavă de la atacul Hamas de la 7 octombrie în sudul Israelului şi o eliberare a unor palestinieni încarceraţi în Israel.

Conţinutul răspunsului Hamas nu a fost dezvăluit.

Însă Antony Blinken a declarat la Doha că ”anumite modificări” cerute de Hamas sunt ”realizabile, altele nu”.

”Cred că această prăpastie poate fi acoperită”, a apreciat el.

Statele Unite urmează să prezinte ”în săptămânile viitoare elemente-cheie” ale perioadei postbelice, ”inclusiv idei concrete privind modul de gestionare a guvernanţei, securităţii şi reconstrucţiei” Fâşiei Gaza.

Joe Biden şi-a prezentat planul ca pe o propunere israeliană.

Însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că va continua războiul până la înfrîngerea Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.