Premierul britanic Theresa May a preluat conducerea negocierilor cu privire la ieşirea din UE, care s-a aflat până acum în mâna ministrului Brexitului, o schimbare menită să conducă la o ”eficientizare” în contextul în care divorţul se apropie cu paşi mari, scrie AFP.
Londra şi Bruxellesul vor să ajungă până în octombrie la un acord care să organizeze Brexitul, prevăzut pe 29 martie 2019, şi să pună bazele relaţiilor lor viitoare. Însă europenii sunt îngrijoraţi de situaţia negocierilor şi punerea constantă în discuţie, în ţară, a strategiei premierului.
”Este esenţial ca Guvernul să se organizeze în modul cel mai eficient, pentru a permite Regatului Unit să iasă din Uniunea Europeană”, a subliniat marţi Theresa May într-o declaraţie scrisă, în Parlament.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”În acest scop, fac câteva modificări în repartizarea funcţiilor” în Guvern, a adăugat conducătoarea conservatoare.
Ministrul Brexitului (DexEU) "va continua să conducă toate pregătirile Guvernului cu privire la ieşirea din UE, iar ”eu voi conduce negocierile cu Uniunea Europeană”, a subliniat Theresa May.
În mod concret, această nouă repartizare a competenţelor uşurează DexEU de o mare parte a responsabilităţilor sale în favoarea unei "Europe Unit" - un seviciu executiv condus de către consilierul lui Theresa May pe tema UE Olly Robbins, plasat în subordinea directă a premierului.
Cu alte civinte, aşa cum sublinia cotidianul The Guardian în ediţia de marţi, ministrul Brexitului a fost ”retrogradat”.
Această schimbare constituie o ruptură clară faţă de modul în care funcţiona Executivul britanic în urmă cu doar câteva săptămâni - Ministerul Brexitului era condus atunci de David Davis, un partizan al unei ieşiri din UE fără concesii, care nu ezita să i se opună Theresei May pe tema conţinutului negocierilor cu Bruxellesul.
Davis a sfârşit prin a-şi da demisia din Guvern la începutul lui iulie, la fel ca ministrul de Externe Boris Johnson, de asemenea un apărător al Brexitului dur. Amândoi au denunţat pe o voce voinţa lui May de a menţine relaţii comerciale strânse şi ”reguli comune” cu Cei 27.
RAAB ”DAT DE O PARTE”
Această schimbare încheie o secvenţă politică în decursul căreia premierul o obţinut o serie de victorii în Parlament, însă fără să reuşească să pună capăt disensiunilor conservatorilor cu privire la Brexit, care-i ameninţă permanent leadershipul.
Theresa May va deţine de-acum frâiele negocierilor, însă ea nu va discuta în mod direct cu negociatorul-şef al UE cu privire la Brexit Michel Barnier a anunţat Robbins într-o audiere în Parlament.
”Mă îndoiesc de acest lucru”, a răspuns el unei întrebări pe această temă, adăugând că noul ministru al Brexitului Dominic Raab va rămâne ”interlocutorul-cheie” în discuţiile cu europenii.
”Ea este însărcinată cu negocierile, eu sunt adjunctul său”, a subliniat Raab în această audiere, precizând că este ”important să existe o echipă, un lanţ de comandă, pentru a se ajunge la un acord mai bun”.
Anunţarea acestei schimbări a provocat o reacţie ironică din partea opoziţiei laburiste.
”Dominic Raab a fost dat de o parte de premier înainte măcar să fi avut şansa să-şi pună picioarele pe masă”, a declarat i purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist, Jenny Chapman.
”Este vorba despre o veste catastrofală”, şi-a exprimat regretul Richard Tice, copreşedintele grupului pro-Brexit "Leave Means Leave", denunţând faptul că Raab, care a făcut campanie în favoarea părăsirii UE, a fost deposedat de gestionarea negocierilor.
Guvernul britanic a prezentat tot marţi o ”Carte Albă” menită să stabilească cum ar putea să fie încorporat în legislaţia britanică un acord privind ieşirea cu Bruxellesul.
Între propunerile dezvăluite se află o prelungire limitată în timp a legislaţiei actuale - European Communities Act din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la Uniunea Europeană - imediat după ziua Brexitului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...