Premierul Theresa May s-a confruntat cu o violentă furtună guvernamentală, prin demisia a două nume grele din echipa sa, un semn al dezacordurilor pe tema viitorului relaţiei regatului Unit cu Uniunea Europeană (UE) după Brexit, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Brexitului, euroscepticul David Davis a plecat duminică seara, în semn de protest faţă de planul lui May de a menţine relaţii economice strânse cu Bruxellesul după Brexit, prevăzut pe 29 martie 2019 - o opţiune catalogată drept un ”Brexit blând” de opoziţia faţă de un ”Brexit dur” dorit de susţinătorii unei rupturi clare cu Bruxellesul.

Luni după-amiaza, şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson a urmat aceeaşi cale, cu puţin înainte ca May să-şi apere în faţa deputaţilor britanici planul adoptat vineri într-o reuniune a Guvernului său la reşedinţa de la ţară la Chequers.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La Externe, Johnson a fost înlocuit cu ministrul Sănătăţii Jeremy Hunt, a anunţat luni seara Downing Street. Hunt a fost înlocuit, la rândul său, de ministrul Culturii Matt Hancock.

Hunt, în vârstă de 51 de ani, a susţinut rămânerea regatului în Uniune în 2016, după care şi-a schimbat părerea şi s-a raliat în spatele celor pro-Brexit, dezamăgit de abordarea ”arogantă” a Bruxellesului în negocieri, potrivit unui interviu acordat postului de radio LBC în 2017.

Un fost om de afaceri care vorbeşte fluent japoneza, căsătorit cu o chineză, el şi-a construit o reputaţie de om care nu se teme de provocări, după ce a prezidat timp de zece ani destinele Serviciului public de sănătate (NHS), care se confruntă cu o criză profundă.

În scrisoarea sa de demisie, Boris Johnson şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ”visul (Brexitului) este pe cale să moară” şi a apreciat că ţara sa se îndreaptă ”cu adevărat către statutul de colonie” a UE.

May, care s-a declarat ”dezolată şi un pic surprinsă” de această demisie, a explicat că exista un ”dezacord cu privire la cel mai bun mod de a pune în executare” rezultatul referendumului din iunie 2016 în favoarea unei retrageri a regatului din Uniune, apărându-şi totodată startegia drept cea mai bună pentru viitorul ţării.

După luni de disensiuni în rândul majorităţii sale conservatoare cu privire la relaţiile viitoare cu Bruxellesul, ea credea că a ajuns la un consens şi a obţinut strângeri de mână sincere la Chequers pentru a se duce să-şi propună proiectul la Bruxelles.

”Însă iluzia unităţii a durat doar 48 de ore”, a denunţat şeful opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn în Parlament, criticând doi ani de tergiversări. ”Viitorul locurilor de muncă şi investiţiilor este în joc”, a avertizat el.

Zvonuri circulau de mai multe luni despre o plecare a lui Davis, în vârstă de 69 de ani, vizibil nemulţumit de calea pe care au luat-o negocierile, în pofida faptului că în public el s-a arătat loial faţă de May.

În schimb, vulcanicul Boris Johnson, în vârstă de 54 de ani, unul dintre liderii campaniei în favoarea ieşirii din UE, nu s-a ferit să o critice în mod deschis pe May.

VIZITA LUI TRUMP, ÎN PICIOARE

Plecarea sa a sporit riscul ca May să înfrunte un vot de neîncredere din partea deputaţilor conservatori. Însă ea pare că a îndepărtat ameninţarea, obţinând un larg sprijin după ce le-a vorbit cu uşile închise luni seara, potrivit presei britanice.

Susţinătorii săi consideră că ea este în măsură să treacă de un asemenea vot, iar nimeni nu pare în măsură, pentru moment, să-i adune pe conservatori în jurul unei poziţii comune. Dacă ea pierde, Boris Johnson aşteaptă la rând.

David Davis a fost înlocuit cu Dominic Raab, până acum secretar de stat însărcinat cu Locuinţele.

Acest deputat eurosceptic, în vârstă de 44 de ani, va avea sarcina să lupte cu liderii europeni, tot mai nemulţumiţi din cauza trenării negocierilor cu mai puţin de nouă luni înainte de Brexit.

Comisia Europeană (CE) a afirmat luni că demisia lui David Davis nu constituie, pentru ea, o problemă în negocieri.

Secretarul de Stat al Brexitului Steve Baker a demisonat şi el, în semn de protest faţă de planul dezvăluit vineri seara de May şi care prevede implementarea unei zone de liber-schimb şi un nou model vamal cu Cei 27, în vederea unei menţineri a unui comerţ ”fără fricţiuni” cu continentul.

Potrivit lui May, Bruxellesul a ”primit pozitiv” aceste propuneri.

Mediile economice şi financiare s-au arătat, la rândul lor, mai degrabă satisfăcute.

Însă pieţele britanice şi-au exprimat îngrijorarea după demisia lui Boris Johnson, temndu-se de o cădere a Guvernului, ceea ce a condus la o depreciere a lirei sterline.

Criza din Executivul britanic are loc cu doar câteva zile înaintea unei vizite a preşedintelui american Donald Trump, cu care May speră să facă să avanseze discuţii cu privire la un viitor acord comercial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.