Premierul britanic Theresa May, care a participat, probabil, la ultimul său summit UE înainte de lansarea Brexit, a evitat subiectul ieşirii ţării sale din Uniunea European[, la conferinţa de presă de după reuniunea la vârf, relatează Reuters.
May, care va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul oficial al discuţiilor de “divorţ” în cursul acestei luni, a evitat să vorbească despre planurile sale pentru cele mai complicate negocieri cu care se va confrunta Regatul Unit după cel de-al Doilea Război Mondial.
La reuniunea organizată în umbra Brexit, dar dominată de probleme mai urgente, precum realegerea preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, premierul britanic a încercat să le arate celorlalţi lideri că Londra este încă un membru de nădejde al blocului comunitar, deşi a ales “o cale diferită”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a oferit sugestii în dosare diverse, de la contracararea “dezinformării” ruse la combaterea crimei organizate – subiecte ce au ajutat-o să sublinieze contribuţia Marii Britanii în sectoare precum securitatea şi strângerea de informaţii.
În spatele argumentelor sale s-a aflat ideea implicită că Regatul Unit are atuuri de care aliaţii europeni au nevoie.
“La acest summit am arătat din nou cum Marea Britanie va continua să joace un rol important în Europa mult timp după ieşirea din UE”, le-a spus ea reporterilor, anunţând, de exemplu, că va consolida cooperarea pentru securitate şi va găzdui un summit pentru Balcanii de Vest.
Însă în ceea ce priveşte întrebarea mai presantă pentru UE – momentul activării Articolul 50 – nu a dezvăluit prea multe, limitându-se să reitereze că va lansa discuţiile până la sfârşitul lunii.
May intră în negocieri cu o listă lungă de cereri – cele mai strânse legături comerciale posibil, cooperare în domeniul securităţii, recâştigarea controlului asupra imigraţiei şi refacerea suveranităţii asupra legilor britanice.
UE a avertizat că, practic, britanicii vor “să şi aibă tortul, dar şi să îl mănânce”, iar Guvernul lui May a admis că este un punct de plecare îndrăzneţ.
Premierul a promis, însă, că va rămâne “un prieten bun şi un aliat” pentru UE, amintindu-le liderilor blocului comunitar de beneficiile cooperării cu Londra, pentru a încerca să îi convingă să păstreze “comerţul fără fricţiuni” şi relaţii economice solide.
Dincolo de cooperarea în domeniul justiţiei, Marea Britanie a vorbit despre desfăşurarea de trupe la graniţa de est a UE, pentru a contracara influenţa rusă. Echipa lui May a semnalat şi zonele în care ar putea face compromisuri, precum politica de pescuit.
Ea nu a exclus posibilitatea de a contribui la bugetul UE, pentru “unele programe europene specifice”.
Însă faptul că May a plecat după dineul de la summit, joi noapte, a amintit că Londra se află deja, de multe ori, pe dinafară.
Ceilalţi 27 de lideri vor folosi reuniunea de vineri pentru a pregăti un summit al “unităţii” ce va avea loc la Roma, pe 25 martie, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a pus bazele UE.
“Am ales o cale diferită şi le dorim numai bine”, a spus miercuri o sursă guvernamentală britanică, întrebată dacă May va fi invitată la ceremonie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...