Materialul folosit la izolarea Grenfell Tower, despre care autorităţile cred că a contribuit la propagarea rapidă a flăcărilor, a fost o variantă ieftină, care nu este rezistentă la incendii, a declarat un director al companiei care a produs panourile izolatoare, Omnis Exteriors, citat de The Guardian.
Omnis Exteriors oferă două tipuri de izolaţii: o variantă ignifugă şi o alta, mai ieftină cu 2 lire sterline metrul pătrat, care nu este ignifugă. Compania a livrat varianta mai ieftină companiilor care au izolat Grenfell Tower, a spus directorul John Cowley.
“Noi am livrat componente pentru un sistem creat de echipa de design şi construcţie pentru acel proiect”, a explicat Cowley.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Compania Harley Facades a confirmat că a instalat la Grenfell Tower panourile izolatoare cumpărate de la Omnis.
Începând din anii ’80, în Germania, companiile de construcţii nu pot folosi izolaţii implute cu material plastic la blocuri mai înalte de 22 de metri, tocmai de teama propagării incendiilor.
Şi codurile de construcţii din Statele Unite interzic folositea de panouri din metal-compozit, fără miez ignifug, la clădiri mai înalte de 15 metri.
În Marea Britanie nu există astfel de restricţii.
Viteza cu care s-a propagat incendiul de la Grenfell Tower a generat numeroase speculaţii legate de tipul de izolaţie folosit. Potrvit experţilor, panourile din aluminiu, cu miez din polietilen, un material inflamabil, este posibil să fi alimentat flăcările care au distrus focul.
Însă ancheta demarată va analiza şi alţi factori care este posibil să fi contribuit la tragedie, inclusiv modul în care au fost instalate scările de evacuare, instalarea barierelor antiincendiu la fiecare etaj şi eventuale găuri rămase în urma renovării, ce ar fi putut permite scânteilor să intre.
Cincizeci şi opt de persoane care se aflau în Grenfell Tower în noaptea incendiului sunt date dispărute şi probabil că şi-au pierdut viaţa, a anunţat sâmbătă comandantul Poliţiei Metropolitane, din Londra, Stuart Cundy.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...