Paetongtarn Shinawatra, fiica miliardardului Thaksin, fost prim-ministru, a fost învestită, duminică, în funcţia de şef al guvernului thailandez de către regele Maha Vajiralongkorn, la sfârşitul a două săptămâni politice turbulente în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La 37 de ani, Paetongtarn devine cel mai tânăr prim-ministru din istoria regatului, după demiterea predecesorului său Srettha Thavisin în legătură cu un caz de corupţie şi dizolvarea principalului partid de opoziţie cu o săptămână înainte.

Ea este al treilea Shinawatra care deţine funcţia de prim-ministru, după tatăl său Thaksin (2001-2006) şi mătuşa sa Yingluck (2011-2014), ambii răsturnaţi prin lovituri de stat.

„În calitate de şef al guvernului, voi lucra din toată inima cu Parlamentul, voi fi deschisă tuturor ideilor pentru a contribui la dezvoltarea ţării”, a spus ea.

Paetongtarn a primit mandatul regal de a forma guvernul în cadrul unei ceremonii desfăşurate duminică la sediul unui fost post de televiziune pro-Thaksin.

Thaksin Shinawatra, un miliardar în vârstă de 75 de ani care a fost forţat să plece în exil în 2008 din cauza acuzaţiilor de corupţie, a primit o graţiere regală sâmbătă şi a stat în primul rând la ceremonie.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

 

Paetongtarn conduce un guvern de coaliţie condus de partidul său, Pheu Thai, ultima întruchipare a mişcării politice fondate de tatăl său la începutul anilor 2000, dar care include şi forţe pro-militare care s-au opus mult timp lui Thaksin.

Timp de peste douăzeci de ani, regatul a fost împărţit între vechea gardă pro-monarhie, protejată de armată, şi alegătorii dornici de schimbare. Aceştia din urmă, potrivit taberei pro-democraţie, consideră că voinţa lor exprimată la urne nu este respectată.

 

„Sper că pot cataliza energia tuturor generaţiilor, a tuturor oamenilor talentaţi din Thailanda - guvernul, coaliţia, funcţionarii publici, sectorul privat şi poporul”, a declarat duminică Paetongtarn.

Noul lider este al treilea copil al lui Thaksin, un fost poliţist care a făcut avere în telecomunicaţii şi a fost ales de două ori prim-ministru, în 2001 şi 2005, înainte de a fi răsturnat printr-o lovitură de stat în 2006.

A crescut în Bangkok şi a studiat managementul hotelier în Marea Britanie înainte de a conduce divizia hotelieră a imperiului familiei până la sfârşitul anului 2022.

A intrat apoi în politică în vederea alegerilor legislative din 2023, la care Pheu Thai s-a clasat pe locul al doilea, în urma partidului progresist Move Forward Party (MFP). Acest partid a fost dizolvat la 7 august, fiind acuzat de lèse-majesté.

Deşi s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative, MFP a fost împiedicat să formeze un guvern de senatorii conservatori numiţi de juntă, speriaţi de planurile sale de reformă.

Pheu Thai a încheiat apoi un acord de coaliţie dificil cu partidele pro-militare, care s-au opus odată ferm lui Thaksin şi susţinătorilor săi, ceea ce a dus la ascensiunea lui Srettha.

Cu toate acestea, după mai puţin de un an, el a devenit al treilea prim-ministru Pheu Thai exclus de Curtea Constituţională pentru numirea unui ministru condamnat pentru corupţie.

După ce a fost aleasă vineri de o majoritate clară a deputaţilor pentru a-i succeda, Paetongtarn şi-a recunoscut lipsa de experienţă, dar a declarat că este pregătită să accepte provocarea de a „îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a da putere tuturor thailandezilor”.

„Va trebui să muncească din greu. Avantajul ei este că este tânără şi toată lumea este gata să o ajute. Este modestă”, a spus Thaksin după ceremonie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.