China, un partener de neocolit şi totodată o concurenţă redutabilă a marilor democraţii din lume, se află pe agenda summitului G7, vineri, în Italia, iar şefii de stat şi de guverne din cele mai bogate democraţii intenţionează să-şi apere economiile şi interesele geostrategice evitând în acelaşi timp un scandal cu Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grupul Celor Şapte (G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatu Unit şi Statele Unite), reunit începând de joi la Borgo Egnazia, lângă Bari, în sudul Italiei, discută vineri despre politica industrială şi comercială a Beijingului, a cărui producţie subvenţionată inundă pieţele.

Joe Biden, Olaf Scholz, Emmanuel Macron şi omologii lor abordează de asemenea situaţia militară şi diplomatică în zona ”indopacifică” (regiunea Asia-Pacific) vizând contencioase teritoriale între Beijing şi vecinii acestuia, inclusiv cu Taiwanul, şi securitatea căilor maritime la Marea Chinei de Sud.

Ei urmează să evoce susţinerea Coreei de Nord şi Chinei a efortului militar al Rusiei în Războiul împotriva Ucrainei.

”Statele G7 sunt pe aceeaşi linie faţă de China”, a declarat AFP o sursă guvernamentală japoneză.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) sunt îngrijorate de riscul la adresa pieţelor mondiale al creşterii exporturilor chineze de produse ieftine, alimentate de subvenţii în noile tehnologii, în sectoarele energiei fotovoltaice, vehiciulelor electrice şi bateriilor cu litiu.

Restricţii recente impuse de către Beijing unor exporturi cruciale în sectoare ca cel al vehiculelor electrice şi telecomunicaţii se află, de asemenea, pe agendă.

Relaţiile comerciale ale Chinei cu Occidentul sunt, în prezent, surse de tensiuni.

Bruxellesul a anunţat miercuri impunerea unor taxe vamale suplimentare - de până la 38% - importurilor de vehicule elecrice chineze în UE.

”SUPRACAPACITATE INDUSTRIALĂ”

Statele Unite, UE şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ”supracapacităţi industriale” chineze care pun în pericol întreprinderi din Occident, care întâmpină diifcultăţi în a rivaliza cu acest val.

China respinge aceste acuzaţii drept fără fundament, însă secretara americană a Trezoreriei Janet Yellen le-a cerut în mai omologilor săi din G7, la o reuniune la Stresa, în nordul Italiei, să prezinte ”un front clar şi unit” în acest subiect.

În urma reuniunii lor, miniştrii au avertizat că iau în calcul măsuri prin care să ”garanteze condiţii echitabile” tuturor economiilor.

Ameninţarea lansată miercuri de UE cu privire la importurile chineze, în pofida unor reticenţe ale Berlinului, care se teme de un război comercial, este lipsită de orice ”fundament factual sau legal”, a denunţat joi Beijingul.

”China îşi rezervă dreptul de a depune o plângere la OMC şi de a lua toate măsurile necesare în vederea unei apărări hotărâte a drepturilor şi intereselor întreprinderilor chineze”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului, He Yadong.

Luna trecută, Statele Unite au crescut în mod drastic taxele vamale impuse anumitor producţii chineze - cu 100% vehiculelor electrice -, iar Joe Biden a mers până la a acuza China că ”trişează”.

Liderii G7 abordează vineri recente restricţii chineze impuse exporturilor de minereuri rare - ca de exemplu galiu, germaniu şi grafit -, cruciale în industriile telecomunicaţiilor, electronică şi a bateriilor.

Însă discuţiile cu privire la China nu se limitează la comerţ.

Ajutorul Chinei al efortului rus de război este de asemenea discutat.

PAPA ŞI IA

G7 este ”de acord să acţioneze împeună” împotriva furnizării Moscovei de către Beijing a unor ”materiale necesare maşinii (ruse) de război”, a anunţat joi preşedintele american Joe Biden într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a dat însă asigurări că preşedintele chinez Xi Jinping i-a ”dat cuvântul său”, într-o convorbire la telefon, că Beijingul nu va vinde armament Rusiei.

G7 îi primeşte vineri pe şefii de stat şi de guverne din state nemembre, între care indianul Narendra Modi, Abdallah al II-lea al Iordaniei, turcul Turc Recep Tayyip Erdogan, argentinianul Javier Milei şi brazilianul  Luiz Inacio Lula da Silva.

Papa Francisc a sosit în sudul Italiei pentru a vorbi despre inteligenţa artificială.

Joi, G7 a anunţat un acord privind folosirea dobânzilor generate de active ruseşti blocate în beneficiul Kievului, care urmează să primească în acest an împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari, plătite din această mană.

Ziua de joi a fost marcată de fricţiuni între Franţa, Statele Unite şi Italia, ţara-gazdă, criticată din cauză că se opune unei formulări incisive în favoarea apărării dreptului la avort în declaraţia finală a summitului.

Liderii G7 şi-au început vineri lucrările într-o notă mai uşoară, cântându-i ”La mulţi ani!” cancelarului german Olaf Scholz, care împlineşte 66 de ani, potrivit unei surse diplomatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.