Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif cere Uniunii Europene (UE) să joace rolul de mediatoare între Iran şi Statele Unite, în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Poate exista, în mod clar, un mecansim fie în vederea unei sincronizări” a revenirii atât a Iranului, cât şi Statelor Unite în cadrul acordului, ”fie în vederea coordonării a ceea ce se poate face”, a declarat luni, la CNN International, şeful diplomaţiei iraniene.

Mohammad Javad Zarif consideră că omologul său european Josep Borrell îşi poate prelua postul de ”coordonator al Comisiei Comune” de monitorizare a acordului şi ”coregrafia măsurile care este necesar să fie adoptate de către Statele Unite şi măsurile care este necesar să fie adoptate de către Iran”.

Din Comisia coordonată de Borrell fac parte Iranul, cei cinci membripermanenţi ai Consiloiului de Securitate al ONU (P5) şi Germania.

Zarif a schiţat, astfel, o cale de ieşire din impasul dintre Teheran şi Washington cu privire la care dintre cele două capitale revine prima în acord, în contextul în care ambele vor ca cealaltă să revină prima în pact.

Acordul de la Viena, semnat de către Teheran cu marile puteri - China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite - şi cu UE vizeazăî să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba atomică, printr-o limitare strictă a programului nuclear iranian, menit să devină civil şi paşnic.

Comunitatea internaţională a ridicat, în schimbul acestei limitări, aproape toate sancţunile impuse Iranului.

Însă fostul preşedinte american Doanld Trump - care considera acordul insuficient în domeniul nuclear şi era nemulţumit din cauză că acesta nu aborda programul rachetelor balistice iraniene şi activităţile «destabilizatoare» ale Iranului în Orientul Mijlociu - a retras Washingtonul din pact în mai 2018 şi a restabilit, iar apoi a multiplicat şi înăsprit sancţunile americane.

Noul preşedinte american Joe Biden a promis să revină în acord, cu condiţia ca Teheranul să revină, în prealabil, la respectarea restricţiilor nucleare, din care Teheranul a început să se dezangajeze în ripostă faţă de sancţiunile impuse de către Trump.

Diplomaţia iraniană reclama, până în prezent, ca administraţia Biden să facă primul pas şi să ridice sancţiunile, care au aruncat Iranul într-o recesiune violentă, înainte de orice altceva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.