Cele 194 de ţări membre ale OMS au decis, sâmbătă, să prelungească negocierile privind un acord de prevenire a pandemiei, menit să evite greşelile grave făcute în timpul dezastrului sanitar Covid-19, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, acestea au adoptat amendamente la Regulamentul sanitar internaţional (RSI), un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a răspunde la urgenţele de sănătate publică, care şi-a arătat limitele în timpul Covid. Modificările introduc noţiunea de "urgenţă pandemică" şi "mai multă solidaritate şi echitate", potrivit unui comunicat de presă al OMS.

"În această seară am câştigat cu toţii şi lumea a câştigat", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în faţa unei săli plenare pline la sediul ONU din Geneva, în aplauzele publicului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Adunarea Mondială a Sănătăţii (WHA), organul suprem de decizie al OMS, reunit săptămâna trecută la Geneva, "şi-a luat angajamente concrete pentru a finaliza negocierile privind un acord global asupra pandemiilor în termen de cel mult un an", a subliniat OMS.

Ipoteza Trump

Ţările africane doreau să finalizeze negocierile până la sfârşitul anului.

Teama unei realegeri, în noiembrie, a lui Donald Trump, care a retras Statele Unite din OMS şi nu a făcut un secret din dispreţul său pentru organizaţie, planează asupra discuţiilor.

Dar dr. Tedros şi-a exprimat încă o dată încrederea într-o încheiere cu succes a negocierilor, în ciuda obstacolelor.

"Deciziile istorice luate astăzi demonstrează voinţa comună a statelor membre de a-şi proteja propriile populaţii, precum şi pe cele din întreaga lume, de riscul comun al urgenţelor de sănătate publică şi al viitoarelor pandemii", a subliniat şeful OMS, adăugând că "întrebarea nu este dacă va exista o viitoare pandemie, ci când va avea loc".

El crede că succesul privind RSI va da un impuls negocierilor privind viitorul acord, care, "odată finalizat, ar contribui la repetarea ravagiilor cauzate" de Covid-19.

În decembrie 2021, într-adevăr, şocul catastrofei sanitare în care a fost atunci lumea - care a făcut milioane de victime, a afectat economiile şi a paralizat sistemele de sănătate - a fost cel care a determinat ţările membre ale OMS să lanseze negocierile pentru un acord obligatoriu privind prevenirea, pregătirea şi răspunsul în caz de pandemie.

În pofida câştigurilor şi a apropierii realizate în timpul negocierilor, diferenţele rămase vor fi greu de depăşit, în special în ceea ce priveşte schimbul de know-how şi accesul rapid la mijloacele de combatere a unei noi crize sanitare.

În ţările în curs de dezvoltare, amintirile rămân vii în ceea ce priveşte ţările bogate care acaparează doze de vaccinuri în detrimentul binelui comun şi care refuză să îşi împărtăşească tehnologiile.

Acestea insistă asupra faptului că acordul va fi echitabil sau nu va fi.

RSI a fost adoptat pentru prima dată în 1969 şi actualizat ultima dată în 2005.

Dar Covid-19 a scos la iveală deficienţele sistemului, ţările nereuşind să reacţioneze atunci când OMS a declarat o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alarmă din ianuarie 2020.

Abia câteva săptămâni mai târziu, şeful OMS a creat un şoc salutar atunci când a vorbit despre o pandemie, permiţând opiniei publice şi guvernelor să realizeze gravitatea situaţiei.

Negociatorii au introdus, prin urmare, o "urgenţă pandemică, pentru a declanşa o colaborare internaţională mai eficientă ca răspuns la evenimentele care riscă să devină sau au devenit o pandemie", se arată în comunicatul de presă al OMS.

RSI reformat promite, de asemenea, un acces mai bun la "produse medicale şi la finanţare".

Modificările creează, de asemenea, structuri care vor permite o mai bună pregătire şi aplicare a reglementărilor în toate ţările.

"Experienţa epidemiilor şi pandemiilor, de la Ebola şi Zika la COVID-19 şi Mpox, ne-a arătat că avem nevoie de mecanisme mai bune de supraveghere a sănătăţii publice, de reacţie şi de pregătire în întreaga lume", a declarat Ashley Bloomfield, copreşedinte al Grupului de lucru pentru modificarea RSI.

Nu toată lumea a împărtăşit entuziasmul delegaţilor.

Sute de persoane au ieşit duminică în faţa sediului ONU din Geneva pentru a denunţa OMS - şi ceea ce au considerat a fi un atac la adresa suveranităţii statelor - în faţa sediului ONU din Geneva. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.