Neuralink, un start-up al miliardarului Elon Musk, a publicat o înregistrare video în care un pacient tetraplegic, Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, spune că se joacă şah - cu gândul - pe computer, cu ajutorul unui implant cerebral, relatează AFP.
Noland Arbaugh, tetraplegic în urma unui accident rutier, povesteşte că joacă şah şi jocul video ”Civilization” sau că face cursuri de japoneză şi franceză care-i permite să controleze mouse-ul unui computer.
— Neuralink (@neuralink) March 20, 2024
”Sunt încă multe lucruri de făcut, dar asta mi-a schimbat viaţa”, dă el asigurări, glumind cu privire la faptul că a devenit ”telekinezic”,
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Într-o discuţie cu un inginer de la start-up, pacientul povesteşte cum această nouă tehnologie i-a redat un acces simplificat la unele dintre hobby-urile sale.
El descrie felul în care reuşeşte să deplaseze cursorul pe ecran, implantul traducându-i intenţia.
Inginerul de la Neuralink promite să ţină la curent navigatorii pe Internet cu privire la progresele pacientului.
MUSK VREA SĂ PROPUNĂ IMPLANTUL TUTUROR
CEO-ul Tesla şi SpaceX şi proprietarul X anunţa în ianuarie că Neuralink i-a pus primul implant cerebral unui pacient în cadrul unor teste clinice.
El a dat asigurări apoi, la sfârşitul lui februarie, că pacientul era în măsură să controleze un mouse de computer cu gândul.
”Motivul pentru care am intrat în acest proiect este că aş vrea să particip la ceva care, cred eu, va schimba lumea”, dă asigurări Noland Arbaugh.
Neuralink, cu sediul la Fremont, în California, a obţinut în mai unda verde a Agenţiei americane de reglementare a medicamentelor şi aparatelor medicale (FDA).
Implantul Neuralink - de mărimea unei monede - a fost plasat în creierul unui macac, care a reuşit apoi să joace un joc video fără joystick sau tastatură.
Elon Musk are ambiţia să propună implantul său tuturor, pentru a permite oamenilor să comunice mai bine cu computerele şi să oprească, în opinia sa, ”riscul la adresa civilizaţiei noastre” pe care-l resprezintă inteligenţa artificială (AI).
Neuralink a strâns recent aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori şi a anunţat că vrea să facă pacienţii paralizaţi să meargă din nou, să le redea vederea orbilor sau să vindece persoane bolnave de boli psihiatrice ca depresia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.