Al-Qaida a păstrat relaţii ”srânse” cu talibanii din Afganistan şi este ”în interesul său pe termen lung” să atace forţe occidentale în regiune, relevă un raport al Pentagonului, relatează AFP.
Prin semnarea Acordului de la Doha, la sfârţitul lui februarie, cu Statele Unite, talibanii s-au angajat cu reticenţă să împiedice Al-Qaida să folosească Afganistanul ca refugiu sau să pregătească atentate.
Însă talibanii au continuat - după încheierea Acordului de la Doha - să coopereze cu aripa regională a reţelei care se face vinovată de atentatele de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, Al-Qaida în Subcontinentul Indian (AQIS), acuză în acest raport publicat miercuri Departamentul american al Apărării.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”AQIS susţine şi cooperează cu regularitate cu combatanţi de bază ai talibanilor, cu scopul de a slăbi Guvernul afgan, şi este în interesul său pe termen lung să atace forţele americane şi occidentale în regiune”, se avertizează în acest raport semestrial publicat la solictarea Congresului american.
”În pofida recentelor progrese în procesul de pace, AQIS menţine legături strânse cu talibanii în Afganistan, aparent pentru a beneficia de o protecţie şi de formare”, se arată în raport.
Membrii grupării care află în Afganistan au fost reduşi la supravieţuire şi au delegat conducerea regională a reţelei AQIS, se arată în raport, care subliniază că membrii coaliţiei internaţionale ”au redus capacităţile AQIS de a efectua operaţiuni în Afganistan fără susţinerea talibanilor”.
Acordul de la Doha, semnat la 29 februarie, prevede retragerea tuturor forţelor străine din Afganistan până în primăvara lui 2021, în schimbul unor garanţii în domeniul securităţiidin partea talibanilor.
Între altele, insurgenţii s-au angajat ca Afganistanul să nu fie folosit ca refugiu de către grupări extremiste care vor să comită atacuri în afara teritoriului naţional.
Statele Unite s-au angajat, la rândul lor, să-şi reducă trupele de la 12.000 la 8.600 de oameni până la jumătatea lui iulie.
Washingtonul a anunţat între timp că şi-a retras forţele din Afganistan la nivelul prevăzut de acest text - adică la 8.600 de militari.
Însă, în vederea unei retrageri totale, talibanii trebuie să dovedească faptul că pot lupta împotriva Al-Qaida.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...