O conferinţă interafgană menită ”să găsească o soluţie la problema afgană” urmează să aibă loc la Beijing, a declarat agenţiei franceze de presă un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, excluzând participarea vreunui reprezentat de ”nivel foarte înalt” din Guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Delegaţia talibană, condusă de către cofondatorul mişcării, mollahul Abdul Ghani Baradar, se duce în China în perioada 29-30 octombrie, a precizat el.

Marea necunoscută rămâne identitatea celorlalţi participanţi la conferinţă, talibanii refuzând vreun ”reprezentant de nivel foarte înalt” din Guvernul afgan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În paralel, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite i-au îndemnat marţi, într-un comunicat, pe liderii afgani să constituie o ”echipă de negociere naţională inclusivă” şi au îndemnat toate părţile ”să respecte un armistiţiu pe timpul negocierilor interafgane”.

Conferinţa a fost hotărâtă în urma unei întâlniri la Doha între mollahul Baradar, care este totodată şeful Biroului Politic al talibanilor, şi emisarul special chinez Deng Xijon, potrivit lui Shaheen.

”Cele două părţi au discutat despre conferinţa interafgană viitoare de la Beijing şi chestiuni referitoare la soluţionarea problemei afgane”, a anunţat el pe Twitter.

Întrebat de AFP cine urmează să participe la conferinţă, Guvernul afgan nu a racţionat imediat faţă de declaraţia lui Shaheen.

În tweetul său, purtătorul de cuvânt al talibanilor a precizat că ”toţi particpanţii vor asista (la conferinţă) cu titlu personal şi vor prezenta punctul lor de vedere personal în vederea găsirii unei soluţii la problema afgană”.

Talibanii neagă orice legitimitate puterii afgane, pe care o cataloghează frecvent drept ”marioneta” Statelor Unite. Această poziţie a fost reafirmatăde Shaheen în declaraţiile pe care le-a făcut AFP.

Purtătorul de cuvânt taliban a anunţat că ”dacă cineva din Guvernul afgan este inclus pe listă, noi îi vom examina nivelul şi statutul”. El a precizat că ”nu este posibil ca cineva de nivel foarte înalt să participe la conferinţă pretinzând că o face în nume personal”.

În mai, opozanţi politici ai Guvernului afgan s-au întâlnit cu o delegaţie talibană la Moscova.

În iulie, o reuniune - prima după mulţi ani - a avut loc, la Doha, între talibani şi diverşi oficiali afgani de rang înalt. Cele două părţi s-au angajat să stabilească  o ”foaie de drum către pace” în Afganistan.

La rândul său, Beijingul a primit o delegaţie talibană în iunie şi apoi la sfârşitul lui septembrie, după suspendarea de către preşedintele american Donald Trump a negocierilor cu insurgenţii cu privire la o retragere americană din Afganistan în schimbul unor măsuri din partea rebelilor.

China, care are o frontieră de 76 de kilometri cu Afganistanul în nord-est, se interesează de resursele minerale afgane şi este îngrijorată de vidul în domeniul securităţii care s-ar produce după plecarea ultimelor unităţi de luptă americane.

Trump a pus capăt negocierilor cu insurgenţii după moartea unui militar american într-un atentat revendicat de talibani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.