Talibanii afgani au revendicat luni doborârea unui avion militar american în provincia centrală Ghazni, la câteva ore după anunţarea prăbuşirii unei aeronave neidentificate într-o zonă aflată sub controlulacestora, relatează Reuters şi AFP.
”Un aparat special al ocupanţilor americani s-a prăbuşit (...) în provincia Ghazni (est)”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, citat de AFP, adăugând că toţi membri echipajului au murit
El a adăugat apoi că avionul a fost ”doborât tactic”, fără să explice cum.
”Avionul, care se afla într-o misiune de informaţii, a fost doborât în regiunea Sado Khel, în districtul Deh Yak", a anunţat Mujahid, citat de Reuters. Între persoanele de la bord - care au decedat toate - se aflau ofiţeri de rang înalt, a adăugat el.
Incidentul - un accident sau un act de război - intervine în contextul în care talibanii şi Statele Unite discută un acord privind retragerea forţelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii îndomeniul securităţii din partea insurgenţilor.
Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, Rohullah Ahmadzai, a anunţat la rândul său că aeronava nu aparţine forţelor afgane.
”El nu aparţine Forţelor aeriene (afgane), nici serviciului de informaţii şi nici Ministerului Apărării sau celui al Internelor”, a declarat el.
Forţele americane la Kabul şi cele din cadrul Misiunii NATO, contactate de AFP, nu au făcut comentarii.
În înregistrări video şi fotografii postate pe contul de Twiter al unei persoane apropiate talibanilor şi a căror autenticitate AFP screie că nu a putut-o verifica, apar fragmente dintr-un avion de talie medie, prăbuşit într-un câmp acoperit cu zăpadă.
AFGHANISTAN: Airliner crash originally reported by Afghan media now appears to be a USAF aircraft. Footage tweeted by @TGhazniwal clearly shows the USAF logo on the fuselage. pic.twitter.com/KVeeKVYbot
— Conflict News (@Conflicts) January 27, 2020
Coada avionului, care este intactă, poară logoul Forţelor aeriene americane (US Air Force).
Potrivit talibanilor, avionul ”zbura într-o misiune de supraveghere”.
Avionul corespunde tipului de aeronavă folosite în Afganistan de US Air Force în cadrul supravegherii electronice.
Într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată în mod independent, apar săteni adunaţi în jurul avionului din a cărui carlingăies flăcări.
Preşedinţia afgană a confirmat anterior, fără să facă alte precizări, că un avion s-a prăbuşit în provincia Ghazni.
La Washington, reprezentanţi ai armatei americane au confirmat că ar fi vorba despre un avion de talie mică aparţinând armatei americane, la bordul căruia s-ar fi aflat şase persoane, scrie Reuters..
Însă nimic nu indica faptul că aeronava a fost doborâtă, au declarat aceste surse sub protecţia anonimatului.
Un accident de avion a fost semnalat de către autorităţile locale, către ora locală 13.00/
Autoritatea Civilă a Aviaţiei Afgane (ACAA) a anunţat apoi într-un comunicat că ”nicio prăbuşire a vreunui aparat comercial nu a fost înregistrată”.
Cifrele de identificare - care se pot distinge clar în partea din spate a carlingii avionului corespund uneiaeronave de tip E11A, fabricat de grupul canadian Bombardier pentru US Air Force, cu baza la Kandahar, în sudul Afganistanului.
Accidentul a avut loc în districtul Deh Yak, la est de oraşul Ghazni.
Cu excepţia oraşelor, regiunea este controlată de către talibani, ceea ce complică în mod considerabil trimiterea unor salvatori şi anchetatori.
Accidentele aeriene militare, mai ales de elicopter, sunt destul de frecvente în Afganistan, din cauza terenului muntos foarte accidentat şi condiţiilor de climă adesea extreme. Însă ele afectează mai ales forţele afgane.
Forţele aeriene americane stăpânesc aerul, ceea ce le permite o libertate de acţiune şi de susţinere a forţelor afgane, cu atât mai mult cu cât afganii sunt reputaţi prin faptul că nu dispun de de mijloace antiaeriene.
Statele Unite şi talibanii discută acordul retragerii forţelor americane, a cărui semnare Washingtonul a condiţionat-o de semnarea unui angajament în vederea unei ”reduceri a violenţei din partea lor”.
Aceste negocieri, care au început în urmă cu peste un an, au fost suspendate în două rânduri de către partea americană, în urma unui atentat în care a fost ucis şi un militar american şi unor atacuri talibane vizând o bază aflată sub controlul US Army.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...