Taiwanul a anunţat, miercuri, că a detectat 53 de aeronave militare chineze şi 19 nave în apropierea insulei în ultimele 24 de ore, în timp ce Beijingul organizează cea mai mare mobilizare maritimă din ultimii ani, transmite France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aeronavele şi navele, inclusiv 11 nave de război, au fost detectate în spaţiul aerian şi în apele Taiwanului în ultimele 24 de ore, conform numărătorii zilnice a Ministerului Apărării.

Acesta a fost cel mai mare număr de aeronave detectate într-o singură zi de la recordul de 153 raportat la 15 octombrie, după ce China a organizat exerciţii militare pe scară largă ca răspuns la discursul de Ziua Naţională al preşedintelui taiwanez Lai Ching-te.

Ministerul Apărării a raportat marţi că 47 de aeronave chineze au fost detectate în spaţiul aerian al Taiwanului, împreună cu 12 nave de război chineze în apropierea insulei.

China desfăşoară în prezent aproximativ 90 de nave de-a lungul aşa-numitului prim lanţ insular - care leagă Okinawa, Taiwan şi Filipine - în ceea ce este cel mai mare exerciţiu maritim al Beijingului din ultimii ani.

Nu a existat niciun anunţ public din partea armatei Beijingului sau a presei de stat chineze cu privire la creşterea activităţii militare în Marea Chinei de Est, Strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Sud sau Oceanul Pacific de Vest. Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing a declarat că autorităţile din China - care consideră Taiwanul drept teritoriul său - îşi vor ”apăra cu hotărâre” suveranitatea.

Au existat, de asemenea, speculaţii intense cu privire la posibilitatea ca China să lanseze exerciţii militare ca răspuns la vizitele lui Lai în Statele Unite săptămâna trecută.

Lai a discutat joi cu preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, în Guam - cel mai înalt contact la nivel american pe care liderul taiwanez l-a avut în timpul unei călătorii de o săptămână în Pacific - ceea ce a atras un val de critici din partea Beijingului.

China - care a declarat că nu ar exclude niciodată utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său - a organizat patru exerciţii militare la scară largă în puţin peste doi ani, inclusiv două de când Lai a preluat funcţia în mai.

Taiwanul se confruntă cu ameninţarea constantă a unui atac militar din partea Chinei şi se bazează foarte mult pe vânzările de arme din SUA pentru a-şi consolida apărarea.

În ajunul turneului lui Lai în Pacific, Statele Unite au aprobat o propunere de vânzare către Taiwan de piese de schimb pentru avioanele F-16 şi sisteme radar, precum şi echipamente de comunicaţii, în cadrul unor tranzacţii evaluate la 385 de milioane de dolari în total.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.