Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că a detectat 66 de avioane militare chineze în jurul insulei în decurs de 24 de ore, o cifră record de la începutul anului, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China revendică Taiwanul, condus de un regim democratic, ca parte a teritoriului său şi a declarat că nu va recurge niciodată la forţă pentru a prelua controlul asupra teritoriului.

Beijingul a intensificat presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani. Noul record de joi vine în contextul în care guvernul taiwanez afirmase deja miercuri că avioane chineze se îndreptau spre vestul Pacificului pentru exerciţii cu portavionul chinez Shandong, ca parte a antrenamentelor maritime şi aeriene.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Şaizeci şi şase de aeronave ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) şi şapte nave ale Marinei PLA care operează în jurul Taďwan au fost detectate până la 06:00 am (22:00 GMT miercuri) astăzi", a declarat ministerul într-un comunicat.

Dintre acestea, 56 au traversat linia mediană a strâmtorii Taďwan, care împarte strâmtoarea de 180 de kilometri dintre insulă şi China continentală.

Ministerul taiwanez a declarat că a "reacţionat în consecinţă". 

Recordul precedent pentru acest an datează din luna mai, când Beijingul a trimis 62 de avioane militare şi 27 de nave de război în jurul Taiwanului.

Acest lucru s-a întâmplat după învestirea noului preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un "separatist periculos". China a organizat apoi exerciţii militare în jurul insulei ca o formă de "pedeapsă". 

Ministrul taiwanez al Apărării, Wellington Koo, a declarat miercuri că portavionul "nu a trecut prin Canalul Bashi", o cale navigabilă în largul extremităţii sudice a Taiwanului prin care navele chineze tranzitează de obicei în drumul lor spre Oceanul Pacific.

"A mers mai la sud, prin canalul Balintang, spre Pacificul de Vest", a adăugat el, referindu-se la o cale navigabilă la nord de insula Babuyan din Filipine, la aproximativ 250 de kilometri sud de Bashi.

Marţi, Statul Major Interarme al Japoniei a raportat că patru nave militare chineze, inclusiv portavionul Shandong, navigau în mare la 520 de kilometri sud-est de insula Miyako.

Portavionul Shandong a fost "observat aterizând şi decolând avioane de luptă şi elicoptere la bord", a precizat acesta.

În Filipine, un purtător de cuvânt al armatei a declarat că a primit informaţii despre manevre ruso-chineze în Marea Filipinelor, fără să comenteze despre portavion.

Tensiunile dintre Manila şi Beijing au crescut în urma unei serii de ciocniri în disputata Mare a Chinei de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.