Taifunul Shanshan, care vineri înainta lent în Japonia, a provocat ploi torenţiale, înregistrându-se deja şase morţi, au anunţat autorităţile şi presa locală. Taifunul, unul dintre cele mai puternice care au lovit arhipelagul în ultimele decenii, a mai slăbit din intensitate, dar vântul încă sufla cu peste 126 km/h, iar peste 5 milioane de locuitori au fost îndemnaţi să se pună la adăpost şi să plece din locuinţele lor, relatează AFP.
Chiar înainte ca taifunul să atingă uscatul, o alunecare de teren provocată de ploile abundente a curmat viaţa a trei membri ai aceleiaşi familii, marţi seara, în prefectura Aichi, pe coasta Pacificului, în centrul ţării. Potrivit presei, cel puţin alte două persoane au murit - un bărbat văzut ultima dată pe o ambarcaţiune mică pe insula Kyushu din sud şi un altul a cărui casă cu două etaje s-a prăbuşit parţial pe insula principală vecină, Shikoku.
De asemenea, cel puţin 81 de persoane au fost rănite, multe dintre ele de geamurile sparte de vânt şi de ţiglele smulse de pe acoperişuri. Taifunul a lovit insula Kyushu joi, cu rafale de până la 252 km/h.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Autorităţile au emis o alertă maximă de inundaţii, valuri înalte şi alunecări de teren în mai multe regiuni, iar peste cinci milioane de persoane au fost îndemnate să-şi părăsească locuinţele şi să plece.
Oraşul Ninomiya, situat la sud-vest de Tokyo, a îndemnat locuitorii să ia „măsuri imediate” pentru a fi în siguranţă şi să stea, de pildă, la etajele superioare ale locuinţelor, după ce un râu local a ieşit din matcă.
Unele părţi din sudul insulei Kyushu au înregistrat precipitaţii record pentru luna august. În oraşul Misato a plouat 791 de litri pe metru pătrat în 48 de ore, a anunţat Agenţia meteorologică japoneză.
Întreruperile de curent au afectat în total peste 250 000 de locuinţe din Kyushu, dar operatorul de utilităţi a declarat că doar 6.500 erau încă fără electricitate vineri, în timp ce inginerii reparau liniile de transmisie deteriorate.
Peste noapte, numeroase autostrăzi au fost complet sau parţial închise în mai multe regiuni, a raportat presa niponă.
Trenurile de mare viteză, Shinkansen, nu circulă în Kyushu şi au fost, de asemenea, suspendate pe ruta principală dintre Tokyo şi Osaka, operatorii avertizând cu privire la perturbări şi în alte părţi.
Japan Airlines şi ANA anunţaseră deja anularea a peste 600 de zboruri vineri, după anularea unui număr similar cu o zi înainte, afectând aproape 50.000 de pasageri.
Gigantul auto Toyota a fost nevoit să suspende producţia la toate cele 14 fabrici ale sale din Japonia. Rivalii săi Nissan şi Honda şi-au încetat activitatea la fabricile lor din Kyushu, la fel ca şi producătorii de cipuri electronice, inclusiv Tokyo Electron.
Kyushu este o locaţie importantă pentru producţia de semiconductori: gigantul taiwanez TSMC a deschis o fabrică acolo în februarie.
Shanshan a lovit Japonia după taifunul Ampil, care a provocat ploi abundente la mijlocul lunii august şi a perturbat sute de călătorii cu trenul în Japonia, fără a face, totuşi, pagube majore. Potrivit unui studiu publicat în iulie, taifunurile din regiune se formează mai aproape de coastă decât în trecut, se intensifică mai rapid şi rămân mai mult timp deasupra uscatului, ca urmare a schimbărilor climatice.
Un alt studiu publicat joi de World Weather Attribution (WWA) a arătat că schimbările climatice au accelerat taifunul Gaemi, care a ucis zeci de persoane în Filipine, Taiwan şi China la începutul acestui an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.